КАТ с нова тридневна акция, този път с акцент в населените места

КАТ с нова тридневна акция, този път с акцент в населените места
МВР
A A+ A++ A

От днес до неделя е в ход специализирана полицейска операция по линия на безопасността на движението по пътищата. В населените места ще се следи за отнемане на предимство – в това число преминаване на червен сигнал на светофарните уредби и неосигуряване предимство на пешеходци, каза главен инспектор Лъчезар Близнаков. Той напомни, че наказанието за тези две нарушения, ако се извърши два пъти в рамките на една година, виновният търпи санкция от 200 лева и лишаване от право да се управлява МПС за срок един месец. Продължава и контролът по нарушение на правилата за движение от страна на пешеходците.

В извън населените места екипите ще следят за неправилно изпреварване, рисково и агресивно шофиране, използване на обезопасителни колани и системи. Системите за контрол на скоростта ще бъдат разполагани и на малки пътища – третокласни и общински.

Близнаков каза също, че е извършен анализ на данните за настъпилите пътнотранспортни произшествия за месец януари. От данните става видно, че има  понижение при загиналите с 30% спрямо месец януари 2020 г. В населени места са възникнали 62% от тежките ПТП. Продължава да е висок дяла на пътнотранспортните произшествия с участие на пешеходци, който представлява 43% от тежките ПТП, настъпили в населени места, което е и причина в специализираните операции да обръща специално внимание на този тип участници в движението по пътищата.

Близнаков заяви също, че в рамките на предишната операция, която се проведе от 29 януари до 3 февруари са проверени 37 655 моторни превозни средства и 45 923 водачи, пътници и пешеходци. От екипите са били съставени 12583 фиша и 3 522 акта. 714 са санкционираните пешеходци, установени са и 48 случая, в които водачи не са осигурили предимство на пешеходци. 1 310 са били констатираните нарушения на неизползване на обезопасителни системи. Установени са и 12 847 случая на нарушение на скоростните режими в населените места и 7 603 в извън населените места.



#Пътна полиция #акция #населени места #пешеходци #предимство #преминаване #червен светофар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »