Фон дер Лайен: Трябваше по-добре да се подготвим за имунизационната кампания

Фон дер Лайен: Трябваше по-добре да се подготвим за имунизационната кампания
БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания е “моторна лодка”, докато Европейският съюз е по-тромав кораб, заяви Урсула фон дер Лайен, защитавайки недостига на ваксини в ЕС, предаде БГНЕС.

В интервю за различни медии председателят на Европейската комисия каза, че блокът трябва да се подготви за допълнителни „пречки“ и „производствени проблеми“ и дори за „недостиг“ на компоненти.
Европа се стреми да ваксинира 70% от възрастното население преди края на лятото, подчерта Фон дер Лайен.
Според нея, Европа трябва да се подготви за евентуален недостиг на суровини или някои компоненти на ваксините, пише „Гардиън”.
„Гледайки в огледалото за обратно виждане“, става ясно, че ЕС е трябвало да мисли повече за масовото производство и свързаните с това предизвикателства, каза председателят на ЕК. Според нея е трябвало хората да бъдат предупредени, че в началото процесът няма да бъде гладък ие ще има възходи и падения.
Една държава самостоятелно може да бъде моторна лодка, докато ЕС е по-скоро като кораб. Преди да сключат договор с фармацевтичните компании, 27-те държави-членки разполагаха с пет дни, за да кажат дали са се съгласили или не, което естествено забавя процеса, обясни Фон дер Лайен, коментирайки решението на Великобритания да предпочете издаването на спешни разрешения за прилагане на ваксината. 

#Европа #ваксиниране #covid-19 #ЕС #Урсула фон дер Лайен #забавяне

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?