Аврамова иска актуализация на тол таксите и повече платени пътища

Аврамова иска актуализация на тол таксите и повече платени пътища
АПИ
A A+ A++ A

За актуализация на тол таксите и повече пътища, обхванати в системата, се обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, цитирана от БНР. Пред депутатите от ресорната парламентарна комисия тя допълни, че това трябва да стане след Covid-кризата:

„Посоката, в която трябва да мислим, трябва да бъде основните пътни артерии, които се ползват от тежкотоварния трафик, да бъдат включени в обхвата. Също така трябва да помислим и за тарифата“.

В момента в обхвата на тол системата попадат единствено магистралите и първокласните пътища, а голяма част от тежкотоварния трафик преминава и през второкласната пътна мрежа, уточни Петя Аврамова. Близо година след въвеждането на тол системата у нас приходите от пътните такси за тежкотоварния превоз са над 111 млн. лв., а общият приход е над 770 милиона лева, допълни Аврамова.

Тя съобщи още, че на 26 свлачища предстои да бъдат поставени електронно-измервателни системи за наблюдение и превенция. Близо 2200 са свлачищата в страната, 830 от които активни, уточни тя. 

„През 2020 г. на 231 от регистрираните свлачища е направен мониторинг, а 225 от свлачищата имат монтирани контролно-измервателни системи. Това, което предвиждаме, освен тези 26 броя контролно-измервателни системи е да направим пилотно и монтаж на датчици на големи скални масиви“.

Според министър Аврамова, за разлика от свлачищата, срутища като тези от последните дни, затворили магистрала „Струма“ и пътя край село Елисейна, е трудно да бъдат предвидени.

 

#Петя Аврамова #тол такси #тарифа #актуализация #пътища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай