Бивш футболен национал изгуби битка с COVID-19

Бивш футболен национал изгуби битка с COVID-19
A A+ A++ A

Бившият футболен национал на България Стоян Маринов-Чаната си отиде от този свят на 79-годишна възраст. Тъжната новина съобщи неговият зет Стефан Николов, пише Gong.bg.

"Днес коронавирусът не прости и на един от най-големите русенски футболисти и мой тъст - Стоян Маринов-Чаната! Лека ти пръст, Чана!", написа Николов.
 
Маринов е бивш национал, офанзивен полузащитник - крило с уникален демараж, корав нрав и шеметна бързина. 
 
"Такъв играч трудно може да бъде спрян с позволени средства, защото е като тайфун, като ураган", описват го феновете на Дунав. Записва 6 мача за държавния тим. 
 
Стоян Маринов е роден на 15 септември 1941 г. в село Сокол, Силистренско. Играл е за Доростол (1958-1961) и Дунав (1961-1976). Най-доброто крило на Дунав. Има 291 мача и 57 гола в „А“ група за Дунав. 
 
Чаната е трети във вечната листа на Дунав за най-много реализирани голове в елита. Пред него са само Никола Йорданов със 133 и Никола Христов със 59. Финалист за Купата на Съветската армия през 1962 г. и 4-то място в „А“ РФГ през 1975 г. с Дунав. 
 
През декември 2020 година Чаната и друг бивш футболист на русенци - Стоян Илиев-Лисика, бяха наградени от БФС в София като играчи, навършили 60 години и записали мачове за националния отбор. 
 
Маринов игра за държавния тим в края на 60-те, когато беше на турне с тима и беше на крачка от участие на световното първенство в Мексико през 1970 г. Той има мачове за ЦСКА със статут на нает играч при визита на "червените" в Судан. 

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »