Сачева: Решенията за отваряне са здравни, не политически

Сачева: Решенията за отваряне са здравни, не политически
A A+ A++ A

Промяната е налице и видима. Политиката се разви в тези 24 години. Тогава въздухът миришеше на гражданска война, а България получаваше социални и хранителни помощи. Това заяви социалният министър Деница Сачева по повод 24 години от паметната дата, когато БСП връща мандата.

"Трябва да пазим психиката на хора, затова върнахме децата на училище. Във фитнесите пък са взети много добри мерки - достатъчно пространство, дезинфектанти. Трябва да се научим да живеем с вируса, не може постоянно да стоим затворени", каза още министърът.

"Решенията за отварянето и затварянето на държавата се дължат само на здравните експерти и Щаба, а не на политическа база", разкри Сачева.

"Трябва баланс между това да даваме глътка въздух на браншовете и здравето", коментира социалният министър.


Борисов отговори на Радев за паниката и обяви: Най-меките мерки са в България

За мерките в помощ на засегнатите браншове и граждани

"Пенсионерите ще получават по 50 лв. допълнително до края на извънредната епидемична обстановка - месец април", съобщи министър Сачева.

Мярката 60/40 е най-успешна - по нея са изплатени 800 млн. лв. Общо 2 млрд. лв. са стигнали до хората, разкри министърът на труда и социалната политика.

"Имаше закъснение на държавните помощи на 2300 души, чиито документи бяха забавени. В много документи имаше сгрешени ЕГН-та, имена и банкови сметки. Декларацията е съвсем семпла", заяви тя.

"Част от сектора се изсветли - оказа се, че доста работници са били без трудов договор", обясни социалният министър.

"Чрез държавните мерки сме помислили за всички - деца, възрастни, бизнес", обяви Деница Сачева.

Безработицата е 7% към януари месец - лек ръст от декември, съобщи социалният министър.

Деница Сачева коментира и политическите теми:

"Листите на ГЕРБ за депутати още се редят. Рано е да прогнозираме какво ще се случи на 4 април. Сега трябва да си свършим работата като правителство. Фокусирали сме се върху решаването на проблемите, а не върху празни приказки", коментира социалният министър.

"БСП сега е твърде ангажирана със себе си, за да е полезна на държавата", обяви Сачева.

Говоренето на Цветан Цветанов се отрази консолидиращо. Всички сме възмутени, но той действа сплотяващо, разкри Деница Сачева.

"Това, че Радев тича пред вятъра си е негова стратегия, но тя е неработеща. Очевидно Радев притиска БСП за решение, относно кандидатурата му за втори мандат", допълни министърът.

С какво ще запомним президента Румен Радев? Нека хората си помислят. Не можем да го запомним като човек, критикуващ правителството, завърши Деница Сачева.

#Сачева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »