Пандемията в развитие: Гърция пред нов пълен локдаун, над половин милион ваксинирани в Сърбия

Пандемията в развитие: Гърция пред нов пълен локдаун, над половин милион ваксинирани в Сърбия
A A+ A++ A

Европейската комисия завърши успешно предварителните разговори с производителите на ваксини срещу COVID-19 Novavax и Valneva. Сега се преговаря за подписване на предварително споразумение за доставки. Това заяви говорител на Европейската комисия, без да посочи срок, в който се очаква преговорите да приключат, предаде БТА.

Той отбеляза, че европейските здравни власти следят внимателно имунизационните кампании по света, включително прилагането на ваксини, за които още няма одобрение в ЕС.

Говорителят уточни, че от AstraZeneca са подобрили прогнозите си за доставки на ваксини в първото тримесечие до 40 милиона дози при първоначални очаквания за около 30 милиона (едва една трета от договорените количества).

Говорителят поясни в отговор на въпрос на пресконференция, че не се знае дали ваксините на AstraZeneca, които държавите от ЕС ще преотстъпят или препродадат на други страни по света, ще бъдат произведени във Великобритания или в Индия. Той добави, че в последните дни в ЕС са били разгледани и одобрени три искания за износ на ваксини - една пратка за Великобритания и две за Канада.

Снощи европейската агенция по лекарствата съобщи, че започва оценка на ваксината на Novavax. Агенцията отбеляза, че производителят все още проучва влиянието на ваксината върху хора, затова оценката ще продължи, докато има достатъчно доказателства за нейната безопасност, така че да получи разрешение за пазарен достъп.

Глобалните случаи на Covid-19 намаляват, но неравномерното разпределение на животоспасяващите ваксини може да удължи глобалното икономическо възстановяване и да остави развиващите се страни още по-назад, заяви в сряда Световната здравна организация, съобщава CNBC.

През седмицата, приключваща на 31 януари, са съобщени 3,7 милиона нови случая на коронавирус в световен план, което представлява намаление с 13% в сравнение с предходната седмица, според последния доклад за Covid ситуацията на СЗО. Смъртните случаи на Covid-19, които изостават от новите случаи с няколко седмици, отчитат умерено понижение с 1% през последната седмица на януари.

Това е добре дошла новина, но повече от 3 милиона нови инфекции "все още са страшно много хора“, каза д-р Майк Райън, изпълнителен директор на спешната здравна програма на СЗО.

"Дъждът е намалял, но слънцето все още не е излязло“, каза Райън по време на онлайн сесия за въпроси и отговори на живо в централата на агенцията в Женева

Здравните експерти също така предупредиха, че новите, силно заразни варианти на вируса, идентифицирани за пръв път в Обединеното кралство, Южна Африка и Бразилия, могат да добавят гориво към и без това бушуващите огнища в страни по света.

По-бързо разпространяващият се вирус може да доведе до повече инфекции, в крайна сметка би причинил повече хоспитализации и смъртни случаи, ако се разпространи неконтролирано. Но дори в райони, където новите варианти на коронавируса са се появили, случаите на заразените намаляват, каза Мария Ван Керхове от СЗО.

Във Великобритания, която идентифицира варианта B.1.1.7 през декември, случаите са намалели с 31% в сравнение с предходната седмица, според доклада на СЗО. По същия начин в Южна Африка, която също открил подобен вариант в края на миналата година, наречен B.1.351, случаите са намалели с 44%, се казва в доклада.

"Това е важно, защото хората се страхуват, когато чуят мутации, мутанти и варианти“, каза Керхове. „Не можем обаче сега са понижим гарда. Не можем да се откажем"."

Появата на нови варианти на коронавирус не е изненада за учените, тъй като е нормално вирусите да мутират, докато се разпространяват. Експертите се притесняват, че някои от щамовете, по-специално вариантът B.1.351, открит в Южна Африка, могат да представляват риск за ефективността на наличните в момента ваксини и терапевтични средства.

Производителите на лекарства поддържат, че техните ваксини все още би трябвало да работят срещу новите варианти, но здравните експерти подчертаха, че е важно да се ограничи разпространението на вируса, за да се предотвратят повече мутации, докато страните прилагат първоначалните доставки на Covid ваксините.

Не на всички държави обаче е предоставен равен достъп до животоспасяващите лекарства.

От страните, които започнаха да предоставят дози за своите жители, повечето от тях са държави с по-високи доходи, които са заявили ранното снабдяване с флакони чрез собствените си споразумения за доставки, предупреди генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебреесус.

Това е проблем, тъй като ваксините в крайна сметка ще позволят на страните да отворят отново икономиките си, без да рискуват да се увеличат хоспитализациите и смъртните случаи от вируса, каза Райън в сряда. СЗО се застъпи за страните да се регистрират в COVAX, глобален алианс, чийто съпредседател в лицето на СЗО има за цел да достави коронавирусни ваксини на най-бедните страни в света.

Програмата се надява да достави 2,3 милиарда дози до края на тази година. По-рано в сряда служители на COVAX обявиха, че досега са отпуснали поне 330 милиона дози за по-бедните страни, които се надяват да започнат да доставят до края на февруари или началото на март. Тези ранни дози ще бъдат насочени към ваксиниране на хора в най-голям риск, като здравни работници.

Райън каза, че това ще позволи на страните да отворят отново икономиките си, без да се притеснява, че ще добавят повече напрежение към болничните си системи, но това няма да е възможно, докато "не можем да доставим минималния брой дози ваксина за всички страни“.

"Ако искаме нашите общества да бъдат отворени, ако искаме да сме на път към нормализиране на начина, по който живеем, тогава трябва да сме честни относно начина, по който разпределяме средствата, за да живеем нормално“, каза д-р Райън. "В момента неравномерното разпределение на ваксините означава, че не всички общества ще получат еднакъв шанс да се върнат онлайн и това просто не е честно".

Възможно ли е имунизиран с първа доза от една ваксина, да получи втората инжекция от друга? На теория няма нищо, което да пречи да стане, но преди това от съществено значение е да се направят много изследвания, твърди пред "Ел Паис" испанската специалистка Мария Монтоя, ръководител на групата за вирусна имунология в Центъра за биологични изследвания “Маргарита Салас” (CSIC), която е в борда на директорите на Испанското общество по имунология, разследваща SARS-CoV-2.

Досега компаниите, които са разработили ваксините, са тествали само собствените си лекарства над доброволците. Клиничните изпитания към момента са с една и съща ваксина както в първата, така и във втората доза. Така е заради бързината, с която е направено всичко, за да има ваксини, които са безопасни и да защитят хората възможно най-скоро, пояснява Мария Монтоя.

Евентуалното комбиниране на два препарата експериментално не е тествано при хора, но е правено при животни и за други заболявания.

За да стане възможно да се комбинират две ваксини – една за първата, друга за втората доза, са нужни обстойни клинични изпитвания, проверка на всички параметри. Като например времето, което трябва да изтече между първата и втората доза, коя е най-добрата комбинация при редуването, тоест кое работи по-добре, ако А е първа и В е втора, или обратното. “Има много променливи, които все още не са проучени или установени”, признава Мария Монтоя.

Към момента това е само теоретично предположение, като на хартия няма нищо, което да ни кара да мислим, че подобно редуване може да бъде вредно, добавя тя. „Но това не може да се приложи на практика, докато не разполагаме с данните как да го направим. През следващите месеци ще излязат много различни видове ваксини и една от възможностите е именно комбинирането им”, изтъква експертът.

В момента проблемът е в извършването на спешно ваксиниране на максимално много хора от рисковите групи, както и недостигът на ваксини, а не във възможността да се комбинират две от тях. Защото докато няма достатъчно дози в наличност, не може да се мисли за комбинации, особено за ваксини на различни компании, които се съхраняват при различни условия, и чието комбиниране въобще не е тествано, подчертава Мария Монтоя.

Швейцария не даде одобрение за ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека", съобщиха от националния регулаторен орган по лекарствата "Суисмедик", като поискаха повече данни за ефикасността и качеството, преди да одобрят за използване ваксината, съобщи Ройтерс. Агенцията припомня, че миналата седмица ваксината е получила одобрение от Европейския съюз.

Швейцария обяви също, че е поръчала милиони допълнителни дози ваксини срещу COVID-19 от други производители.

Страната, която вече поръча 5,3 милиона дози от ваксината на "АстраЗенека", заяви, че изчаква резултатите от изпитванията в Северна и Южна Америка, включващи десетки хиляди души.

"Щом получим резултатите, временно разрешение съгласно процедурата за разпределение може да бъде издадено много бързо", посочиха в изявление от "Суисмедик". Според регулаторния орган наличните в момента данни не дават основание за положително решение относно ползите и рисковете.

Заради настъпването на новите варианти на Covid-19 и увеличаването на новите случаи на заболели с коронавирус, гръцките власти обмислят сериозно затягане на мерките, съобщава гръцкото новинарско издание in.gr.

Напълно възможен сценарий е да училищата отново да бъдат затворени и да преминат към онлайн обучение, както и да се затворят магазините, които не предлагат стоки от първа необходимост. Сред обсъжданите мерки е и в Атина вечерният час да започва в 18 часа, вместо в 21 часа, както е сега.

Изданието отбелязва, че решаващи ще са данните за кривата на заболеваемост през следващите 48 часа. 

 Над 500 хиляди сръбски граждани вече са ваксинирани, съобщи в четвъртък Министерството на здравеопазването на Сърбия, цитирано от сръбските медии. До момента са ваксинирани 513 652 души или 7,25% от населението.

Според данни на сръбското правителство, Сърбия е лидер в Балканския регион по брой на ваксинираните на 1 милион население и заема второ място в Европа по този показател след Великобритания.

Саудитска Арабия затвори днес за най-малко десет дни кината, ресторантите, кафенетата и други увеселителни заведения, засилвайки въведените вече ограничения след нов скок в броя на заразените с коронавируса, предаде "Франс прес".

Кралството спира за десет дни "всички увеселителни дейности", съобщи вътрешното министерство в комюнике, разпространено от официалната Саудитска агенция по печата.

Този срок може да бъде продължен, предупреди ведомството.

За трийсет дни са преустановени и "всички прояви и празненства".

Мерките целят "да възпрепятстват идването на втора вълна" от инфекцията, обясни министерството.

Здравният министър Тауфик бин Фаузан ар Рабия предупреди още в неделя, че може да бъдат наложени нови рестрикции, ако населението не спазва санитарните ограничения, отбелязва АФП.

#коронавирус #свят

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »