Шефът на столичното РЗИ: Затягане на мерките е възможно, ситуацията е тревожна

Шефът на столичното РЗИ: Затягане на мерките е възможно, ситуацията е тревожна
A A+ A++ A

София отново влезе в червената зона по брой заразени с коронавирус. Ситуацията започва да става тревожна и напрегната. Това, което ни тревожи е плавното покачване на хоспитализациите. Това заяви в телевизионно интервю директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев.

„Вчера имаше и събиране при проф. Ангелов с ръководителите на големите болници. Започва плавното повишаване на хоспитализациите в София-град. Мерките бяха разхлабени, преди да получим тази информация.

Към момента разхлабването е внимателно прецизирано. Отвориха се само молове и фитнес зали. Заведенията ще останат затворени. Очакваме развитието на заболеваемостта, което ще ни даде индикации за това, което ще направим. Абсолютно е възможно пак затягане на мерките“, каза Пенчев.

Директорът на СРЗИ не изключва да се стигне до ново затягане на мерките, ако заболеваемостта стигне 600 на 100 000.

Д-р Данчо Пенчев, който вече е получил първата доза от ваксината срещу коронавируса, заяви, че предвид количествата ваксини, които пристигат в страната, в началото на пролетта заявилите желание имунизация ще имат възможност да избират препарат.

Той съобщи, че по последни данни от „Пирогов”, получени тази сутрин, от 103 положителни 43-ма са с доказан британски вариант на COVID-19. Но според официалните данни, които проф. Тодор Кантарджиев също ми даде тази сутрин, са от 48 изследвани във втория пул, 25 случая са с британски вариант, заяви д-р Пенчев.

„Интересното е, че тези хора нямат скорошни напускания на страната. Повече от половината от тях не са били хоспитализирани, но имаме един починал”, съобщи още директорът на РЗИ-София.

Общо в Националната референтна лаборатория доказани случаи на британския вариант са 33.

„Това, което ни кара да бъдем напрегнати, е че вирусът се подмлади. За първи път средната възраст на новодиагностицираните е под 50 години”, съобщи още д-р Пенчев.

#Данчо Пенчев #мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"