Заради наводненията: Бедствено положение в бургаското село Кости и частично в Димчево

Заради наводненията: Бедствено положение в бургаското село Кости и частично в Димчево
A A+ A++ A

Частично бедствено положение и в бургаското село Димчево. Скъсаната дига на река Факийска и дъждовете покачиха застрашително нивото на водите в землището му. Само за денонощие са наводнени над 15 къщи, част от жителите му са евакуирани. Елена Танева разказва в репортажа.

Над 3 хиляди декара в най-ниското землище от селата в бургаско са под вода. Крайните къщи бяха потопени напълно, а жителите им - евакуирани. Сред тези с най-много щети е домът на Йовка, на която буквално се наложило да плува в студената вода, за да се спаси.
 
"Кокошките всичките са издавени, едва успях да спася кучетата, кравите да изкарам и козичките. И в момента сме безстопанствени, отвънка на улицата. Ето както виждате, защото няма къде а ги приютим в момента. Фураж, апарат за доене, абсолютно всичко остана под водата, споделя тя.
 
На Златка и Неделчо Малчеви се наложи да се евакуират.
 
"Аз имам трайни насаждения, моите са под вода. Дръвчетата са 3-4 метра и ги няма, толкоз е водата", казва Красимир Георгиев, земеделец.  
 
От месец опитите за отводняване на терените в района са безуспешни. Под вода остава трансформаторът на помпената станция. Допълнително включените помпи на пожарната не смогват да намалят нивото на придошлите води. Това вдигна на крак ръководството на „Напоителни системи”. Обмисля се взривяването на дигата до Мандренско езеро. 

"Към настоящия момент сме тук с всички екипи от цяла България, инженери, проектанти, сега ще дойде и геодезист да заснеме точно точките от двете страни съответно на езерото "Мандра" и пътя, да видим нивелацията как е, гравитачно да освободим водата, обясни Снежина Динева, началник "Напоителни системи".
 
Кметът на Бургас увери, че искат да намерят най-ниските точки, за да може да се освободи допълнителен пробив за отток на голямата водна маса.

Шлюзовете на езеро Мандра са отворени напълно, но водата прелива през преливниците.

Още последствия от дъждовете през последните дни. Близо 40 къщи в село Кости край Царево са наводнени, 15 от тях с постоянно живеещи, целият център е под вода заради придошлата река Велека. Снощи са били евакуирани 15 души от ниската част на селото. Наводнени са също така кметството и горското стопанство. В селото е обявено бедствено положение, каза за нова кметът на община Царево инж. Георги Лапчев.

Частично бедствено положение е обявено в царевското село Кости.Снощи придошлите води на река Велека са излезли от коритото, залели огромни площи и стигнали до къщите по поречието на реката. Наложила се е евакуация на хора.

Пострадали хора няма. Щетите са само материални.
 
Около полунощ, река Велека излиза от коритото и заляла дворове и къщи в Кости

Водата потопила първите етажи в къщите покрай речното корито Това е второто наводнение в село Кости за последните 15 дни.

Пострадало семейство разказва,че обичайно коритото на реката е далече от къщата.

Заради нанесените щети е обявено частично бедствено положение. Повечето от пострадалите сами започнаха да изпомпват водата от помещенията.

В селото очакват в следващите няколко дни реката да се прибере в коритото си, за да започнат да почистват домовете

Местните очакват оттичането на водата, за да започнат да отводняват дворовете и домовете си.

По-рано днес от АПИ обявиха, че река Велека е преляла и поради тази причина е спряно движението на 18-ти километър по пътя Ахтопол-Синеморец. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци, трафикът се регулира от Пътна полиция.

#Бургаско #наводнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »