Проф. д-р Кристоф Цилински, онколог, за имунотерапията и кой може да се възползва от нея

Проф. д-р Кристоф Цилински, онколог, за имунотерапията и кой  може да се възползва от нея
A A+ A++ A

Проф. д-р Кристоф Цилински е медицинският директор на частната виенска клиника Wiener Privatklinik (WPK) и на Централноевропейския център по ракови заболявания, един от най-престижните центрове в Европа.

Проф. Цилински, каква е разликата между онкология и имуно-онкология?

Трябва да приемем, че ракът е резултат от грешно диференциране на клетка, която допреди това е функционирала нормално. Започва някъде в тялото, успява да преодолее механизмите за контрол и по този начин се разпростира в организма на пациента. Когато лекуваме това заболяване се опитваме да спрем разпространението и растежа на раковите клетки. Това се постига чрез хирургичното премахване на тумора, лъчетерапия, и системна терапия, като химиотерапия, имунотерапия или терапии, които таргетират много ясно изразена молекулярна алтерация.

Какво точно представлява химиотерапията?

Пречи на делението на клетките, но не само на раковите клетки, а и на здравите. В този смисъл, химиотерапията не е таргетирана терапия, защото атакува много различни клетки.

А на какъв принцип се основава имунотерапията?

Имунотерапията атакува туморните клетки таргетирано, като за целта използва собствената имунна система на тялото. Туморните клетки проявяват много специфични изменения и успяват да станат невидими за клетките на имунната система. Имунотерапията премахва тази невидимост.

Кога е възможна имунотерапията?

Терапията с чекпойнт инхибитори в момента е регистрирала успехи при около 20 индикатора, сред които меланома, рак на белия дроб, на стомаха, на бъбреците, както и рак на дебелото черво и матката. Трябва да се има предвид, обаче, че имунотерапията често трябва да бъде комбинирана с други лечения, като химиотерапия или молекулярна терапия. В какви случаи няма резултат от имунотерапията? При някои видове рак на гърдата ( с изключение на „тройно негативната“ форма), рак на простатата и рак на панкреаса.

Защо?

Колкото по-различен е един тумор на молекулярно ниво, толкова по- добре работи имунотерапията, тъй като разликата между туморните клетки и „нормалните“ клетки позволява те да бъдат разпознати. Това разграничаване позволява на защитните механизми на тялото да унищожат тези „чужди“ клетки. Вярно ли е, че имунотерапията има особено добри резултати, когато ракът на белия дроб е причинен от тютюнопушене? Трудно е да се направят следствени връзки при онкологията, но виждам генетичните промени в клетките на белия дроб като ясно доказателство колко е вредно тютюнопушенето.

За кого е подходяща имунотерапията?

В нашия център туморите биват анализирани чрез хистологични, имунохистохимични и молекулярни методи. Ако при тези изследвания туморът покаже PD-L1 маркер, предприемаме имунотерапия. Може ли имунотерапията да излекува рака? В някои случаи, като злокачествена меланома, да, но при повечето злокачествени заболявания – не. Въпреки това, може да удължи живота.

Какви са страничните ефекти?

Страничните ефекти могат да бъдат кожни промени, диария и колит, нервни или ендокринни разтройства.

Какви са последните открития в областта?

По настоящем целта е да се открие защо имунотерапията дава резултати в само 30% от случаите, да се идентифицират факторите и да се открие решение. Освен това, сегашните методи за имунотерапия влияят само на две имунологични взаимодействия. Комбинациите от имунотерапия с други форми на терапия са добре развити и очакват нови възможности. Комбинацията от имунотерапия и молекулярна терапия е друга вълнуваща сфера на развитие.

Повече за Wiener Privatklinik

Wiener Privatklinik (WPK), основана през 1871 година и базирана във Виена, е една от най-големите австрийски болници. Болницата предлага повече от 30 различни медицински специалности и разполага с 9 компетентностни центрове,145 легла, операционен блок с 4 операционни зали, модерни услуги за образна диагностика (единствената частна болница във Виена с PET CT и ядрена хирургия), физиотерапия и възстановяване по международни стандарти. Медицинският екип е съставен от повече от 250 признати австрийски експерти, които прилагат интердисциплинарен подход към всеки случай.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"