Христо Иванов и ген. Атанасов не забравиха да почетат 147 души от елита на България, избити от народния съд

Христо Иванов и ген. Атанасов не забравиха да почетат 147 души от елита на България, избити  от народния съд
A A+ A++ A

Съпредседателите на Демократична България - Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов поведоха шествие към паметника на избитите на 1 февруари 1945 година 147 души от цвета на нацията ни. Те положеха венци, почитайки хилядите жертви на комунистическия режим и обявиха следното:

Днес почитаме жертвите на комунизма

На 1 февруари 1945 година 147 души от политическия елит на Третото българско царство, в това число регенти, министри, офицери, общественици, получават смъртни присъди от самопровъзгласилия се за „народен“ комунистически съд. Хиляди са изчезналите и убити без съд и присъда. Извършено е непростимо зло.

Въпреки желанието си да гледаме в бъдещето, а не да ровим стари престъпления, истините за комунистическия режим трябва да са живи в спомените и поуките не трябва да се забравят, както и националното предателство, извършено от БКП, подарила българската независимост и суверинитет на Съветския съюз.

В историята не само на България, а и на много други държави, XX век е белязан от политическо насилие, жертви на което в Европа са милиони. Жертвите на това насилие са помнени и почитани, а у нас все още се чуват призивите да забравим миналото. Не. Без минало няма бъдеще. Ние, Демократична България, сме гаранти за това.

В този смисъл датата 1 февруари повече трябва да ни обединява, отколкото да ни разделя.

Повече от 30 години след краха на тоталитарния режим свободата и демокрацията за нас не са даденост. Те трябва да се отстояват и сега. Свободата и демокрацията не просто трябва да се ползват, те трябва да се защитават всеки ден. Много достойни българи са доказали това. Демократична България държи на правилния прочит на най-близката ни история като задължително условие, за да приемем ценностите на демокрацията, върху които се гради нашето общество. Това е един от пътищата за постигането на независимост, справедливост, на истинска парламентарна република, към които продължаваме да се стремим и днес.

Да почитаме паметта на пострадалите в защита на достойнството на българските граждани и демократичните принципи в годините на тоталитаризма е важна част от процеса на изграждане на съвременна и просперираща България.

#Демократична България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »