Кредиторът на ОЦК предложи подкрепа на новия собственик

Кредиторът на ОЦК предложи подкрепа на новия собственик
Директорът на ПИБ Васил Христов пристигна в Кърджали заедно с премиера Бойко Борисов, икономическия министър Делян Добрев и представителя на „Хармони 2012" Нягол Камбуров за среща с граждани и служители на ОЦК. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кредиторът на ОЦК – Кърджали Първа инвестиционна банка предложи финансова подкрепа на новия собственик на предприятието – офшорната фирма „Хармони 2012".

„Новите собственици могат да разчитат изцяло на нашата финансова подкрепа за довършване модернизацията на новото цинково производство, както и подкрепа за инвестициите, които ще донесат повече работни места, повече хляб и поминък," заяви в Кърджали изпълнителният директор на Първа инвестиционна банка (ПИБ) Васил Христов.

Той пристигна в града заедно с премиера Бойко Борисов, икономическия министър Делян Добрев и представителя на „Хармони 2012" Нягол Камбуров за среща с граждани и служители на ОЦК – Кърджали.

„Хармони 2012" спечели търга за покупката на ОЦК – Кърджали в петък. Офшорната компания предложи по-висока цена за цинковото производство от Finance&consulting и банката кредито ПИБ.

Публичната продан бе заради изпълнителния лист, получен след невъзможността на собственика на ОЦК Валентин Захариев да погаси огромния си кредит към банката.

Представителят на „Хармони 2012" Нягол Камбуров обеща пред струпалите се в градския център хора, че „по възможно най-бързия професионален начин" ще бъдат завършени всички технически експертизи, необходими за адаптиране на завода към новите технологии.

Той отказа да разкрие детайли от инвестиционните планове и само посочи, че ще се влагат много пари.

„Естествено, когато се вижда, че е налице воля да се свърши работа – има воля лично от г-н премиера, от правителството и очевидно от инвеститора, тя се случва," заяви изпълнителният директор на ПИБ Васил Христов.

Специално за случая в Кърджали пристигна и президентът на КНСБ Пламен Димитров, който поиска процедура за несъстоятелност на ОЦК, защото това е единственият начин измамените металурзи да получат заплатите си.

„Нашата оценка е, че ОЦК трябва да премине през процедура за несъстоятелност, единственият начин хората да получат част или целите си заплати, е този," категоричен е Пламен Димитров.

Министър Делян Добрев уточни, че обявяването на ОЦК в несъстоятелност няма да навреди на плановете на инвеститора, защото той вече е купил сградите и съоръженията и работи за възстановяването на производството с новото дружество.

„Тази несъстоятелност ще гарантира на работниците, че ще получат дължимите им суми от фонда за гарантиране на вземанията или от обезпечения от активите," обясни Делян Добрев.

По думите му, най-важното е, че редстоящата модернизация се гарантира бъдещето на завода за поне 50 години напред, а инвестицията гарантира икономическото развитие на Кърджали.

Премиерът Бойко Борисов говори последен и обобщи, че правителството е положило максимални усилия заводът да бъде запазен.

След срещата с обнадеждените металурзи министър Делян Добрев, банкерът Васил Христов и представителят на новия собственик Нягол Камбуров се отправиха на дискретни разговори в кабинета на областния управител Иванка Таушанова.

#ОЦК – Кърджали #Първа инвестиционна банка #„Хармони 2012" #ПИБ #Васил Христов #Бойко Борисов #Делян Добрев #Нягол Камбуров #КНСБ #Пламен Димитров #несъстоятелност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"