Одобриха ваксината на AstraZeneca за използване в ЕС

Одобриха ваксината на AstraZeneca за използване в ЕС
Pixabay
A A+ A++ A

Европейската агенция по лекарствата одобри употребата на ваксината на "Астра Зенека", предаде БНТ. Агенцията препоръчва препаратът да се поставя на хора над 18-годишна възраст.

"В момента имаме три ваксини, одобрени за използване в ЕС. Има и други ваксини, които дават положителни надежди. Трябва да продължим да работим сериозно, за да разработваме и други ваксини, които да ни помогнат в борбата с пандемията", стана ясно на брифинга.

Ваксината на "Астра Зенека" се базира на технология, различна от тази на другите две ваксини. Тя е т.нар. векторна ваксина. При този вид ваксина се използва различен, безвреден вирус за предаване на „указания“ от вируса, причиняващ COVID-19. Когато такъв вектор е вкаран в организма ни, генетичният материал дава инструкции на клетките как да направят белтъка, уникален за коронавируса и създават T-лимфоцити и В-лимфоцити, които знаят как да се борят с него, ако се заразим в бъдеще.

Този тип ваксини са по-лесни за съхранение. Ефективността и е 59.5%.

Ваксината включва две имунизации. Втората доза се приема от 4 до 12 седмици след първата доза. Ваксината се препоръчва за хора над 18 години.

Одобрението на ваксината става на фона на споровете между Брюксел и "Астра Зенека" за невъзможността на компанията да достави договорените за първите три месеца на годината дози за държавите от ЕС и подозренията, че количествата, предназначени за европейския пазар, се изнасят за други държави.

ЕК не крият раздразнението си, че обещанието от "Астра Зенека" количества не могат да бъдат доставени. Настояват и за създаване на механизъм на прозрачност - тоест, всички фармацевтични фирми да предупреждават Брюксел, когато изнасят за трети страни.

Днес Европeйската комисия публикува договора с “Астра Зенека”, в който е заличена голяма част от информацията, свързана най-вече с конкретните количества дози за страните, конкретните дати на доставките и цените на ваксините.

Вчера германският институт “Робърт Кох” препоръча ваксината да не се използва за хора над 65 години заради недоказано действие.

 

#Астра Зенека #ваксина #ЕС #одобрение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »