ГДБОП и Сикрет сървис разбиха банда за фалшиви пари и документи в Слънчев бряг

ГДБОП и Сикрет сървис разбиха банда за фалшиви пари и документи в Слънчев бряг
A A+ A++ A

От Специализираната прокуратура и ГДБОП съобщиха днес, че са разбили... отново групата, която произвеждаше фалшиви банкноти и български документи в хотел в Слънчев бряг. В реализацията този път са участвали и агенти на щатската "Сикрет сървис".

Случаят нашумя през 2018 г. най-вече заради размаха на бандата, а днес стана ясно, че към 2021 г. няколко от участниците и лидерите са същите. И се занимават със същото, при това на същото място.

Новата проверка е образувана в края на миналата година, като групата е произвеждала фалшивата си стока освен в курортния център, и в още две бази - в Пловдивско и Шуменско. Банкнотите - евро и щатски долари, са правени само в Слънчев бряг.

Първоначално са задържани 9 души, но до момента спецпрокуратурта е привлякла с обвинения 6 лица - 4 от които са за участие в ОПГ и други престъпления, а двама само за съпътстващи престъпления, стана ясно от думите на и.д. шефката на спецобвинителите Валентина Маджарова.

Интересно е, че след първия удар над групата - след 2018 г., единият участник вече има условна присъда, друг в момента е по инстанциите, но цялото оборудване - което никак не е малко и евтино, е било конфискувано. Това не попречило на бандата да се снаряжи пак и да прави същото.

Само в момента на арестите са иззети 360 000 долара и 410 000 евро менте с добро качество. Иначе групата е допълвала "асортимента" и с фалшиви лични документи, шофьорски книжки и дори талоните към тях. Разбира се, парите, които са генерирали, са доста повече - макар че не е известно кога точно бандата се е "възстановила" и е започнала отново дейност, казаха разследващите.

Запитан как си обяснява факта, че правят същото нещо на същото място, директорът на ГДБОП главен комисар Любомир Янев отговори:

"Обяснявам си го с това - какъв е потенциалът, умственият на човека, който го прави това нещо. Той не е взел мерки поне да го измести!"

#Слънчев бряг #фалшиви банкноти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »