Официално: Ще има специален прокурор, който ще души около главния обвинител

Официално: Ще има специален прокурор, който ще души около главния обвинител
A A+ A++ A

Парламентът създаде фигурата на специален прокурор, който ще разследва обвинител номер едно.

Поредният Франкенщайн - така от БСП определиха прокурора, който трябва да разследва главния прокурор. Левите не виждат логиката в създаването на такава фигура. За социалистите няма логика в създаването на такава фигура и тезата на вносителите от ГЕРБ е несъстоятелна.

Християн Митев от Обединените патриоти успокои, че нищо кой знае какво не се случвало.

Крум Зарков от БСП подчерта, че хората живеят с убеждението за несправедливост на съдебния процес. Проблемът не е какво влиза в съда, а какво не влиза, изтъкна червеният депутат, като посочи виновника за това - прокуратурата.

Предвижда се този прокурор да има 7-годишен мандат, да се номинира от не по-малко от шестима членове от Пленума на ВСС и ще се избира с обикновено мнозинство. Отбелязва се, че наличието на прокурор, ангажиран само с проверки и разследвания срещу главния прокурор, ще гарантира прякото му сезиране от компетентни органи или граждани, без същият да е зависим от получаването на информация от действащите прокурори или разследващи органи. Пленумът на ВСС определя датата на събеседването, което е публично и е предвидено неправителствените организации да могат да предоставят становища.

Социалисттът Филип Попов се ядоса, че на инат управляващите искат да приемат закона напук на становищата на опозицията и на експертната общност.

Трябва да се въведена такава фигура, за да се изпълнят отправените към нас изисквания на европейските партньори, каза и Красимир Ципов от ГЕРБ. Освен това, по мнението му така щяло да се отговори на обществените очаквания.

С неговото изказване промените в НПК бяха приети окончателно.

#специален прокурор #главен прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »