Кунчев: Шлемът предпазва с пъти по-малко от обикновената хирургична маска

Кунчев: Шлемът предпазва с пъти по-малко от обикновената хирургична маска
A A+ A++ A

"Аз се притеснявам повече от южноафриканския щам на коронавируса, отколкото от британския. Той е по-неприятен, тъй като предизвиква по-тежко заболяване, има по-голяма смъртност и намалява средната възраст", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на "Здравей, България".

Южноафриканският щам е по-слабо разпространен от британският.  Сериозните мерки в много страни са дали резултат, смята Кунчев, тъй като този щам е открит при много малко случаи. В България също ще се проведе изследване, което да провери за наличието на варианта.

Че новият британски щам на коронавируса е по-заразен от обикновения коронавирус, потвърди и здравният инспектор. У нас в момента 10 души заразяват 6-7 други, във Великобритания се заразяват 27. В България са открити 8 заразени с британския щам. Това се е случило чрез насочено изследване към хора, завърнали се от Острова у нас.

"Концентрацията на новия щам в горните дихателни пътища е между 10 и 100 пъти по-голяма. За това се отказваме от шалове, яки, шлемове, тъй като те няма как да спрат заразяването с вируса. Това, което със сигурност знаем, е, че се предава много по-лесно от обикновения. Но протича без особени симптоми, за разлика от южноафриканския", заяви доц. Кунчев.

Той добави, че промяна на оценката за носенето на маски има. Кунчев подчерта мнението си, че те предпазват околните, а не болния. Той е този, който разпръсква вируса, и ако има преграда, това сваля до голяма степен риска. Главният здравен инспектор не препоръчва да носим обикновена маска над 2-3 часа, тъй като се навлажняват и стават пропускливи.

"Шлемът предпазва с пъти по-малко от обикновената хирургична маска. Дори ползването на маски, но правилното, е напълно достатъчно за обикновения човек в обикновени условия", подчерта доц. Кунчев.

Той подчерта, че никой в нищо не е сигурен, но по досегашните наблюдения не се е потвърдило, че училищата са "страшни огнища на коронавирус".

"С пускането на учениците до 4 клас и децата в детските градини нищо не се случи. За това решихме да дадем тази възможност само за три класа от тази група да присъстват за две седмици. Ако има едно болно дете, много е важно в какъв кръг се движи. Разбира се, за тези, с които е най-близко, значително се увеличава риска. В училищата беше създаден много добър ред и като носене на маски, и като режим на движение.", заяви доц. Кунчев.

Според доц.Кунчев няма как да се докаже, че човек се е заразил в ресторант, тъй като в него се пребивава кратко време, а преди това е посещавал и други места. Научни проучвания обаче доказват риска от посещението на заведения, особено на нощните клубове. Относно тези, които възнамеряват да отворят на 1 февруари, здравният инспектор подчерта, че ще бъдат санкционирани.

"Разбирам положението, в което се намират. Започна изплащането от Министерството на труда. Тези, които работят там, наистина трябва да получат някаква помощ, но това не трябва да е за сметка на човешкото здраве. Искаме и от тях някакво разбиране, след училищата идва техният ред", заяви доц. Кунчев.

Той определи бързите темпове на ваксинация в Израел като много интересни. Здравният инспектор сподели, че следи ежедневно данните от страната, тъй като са необичайни.

"Половината население вече е имунизирано. Там има джобове от хора, които отказват да се ваксинират и ще създават проблеми. В Израел са се разболели 0.017% от ваксинираните. Което значи, че от няколко милиона са се разболели 22-ма души до днес. Това е абсолютно приемливо. При всяка една ваксина има хора, които не реагират. Каквото и антигенно дразнене да му направиш, той не изгражда имунитет при никакви условия. Добрата новина тук е, че тази заболяемост се дължи на ново разпространение на вируса, но не е свързана с ползването на ваксината", каза още той.

#Кунчев #маска #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »