КОВИД у нас: Продължава ваксинирането на възрастните хора от домовете

КОВИД у нас: Продължава ваксинирането на възрастните хора от домовете
A A+ A++ A

Продължава поставянето на ваксини на хора от домовете за възрастни лица, съобщават от Столичната община.

Мобилните екипи на Столичната община, включващи лекар, медицинска сестра и служители на дирекция "Аварийна помощ и превенция", през днешния ден ще поставят ваксини на всички желаещи в дом "Дълголетие"

Към момента 90 човека от домуващите и персонала са поискали да им бъде поставена ваксина. Ваксините се предоставят ежедневно от СРЗИ.

На този етап около 30 процента от ползвателите на общинските социалните домове за възрастни хора са заявили желание да бъдат ваксинирани срещу Ковид-19. Столичната община стопанисва общо 8 дома за възрастни хора.

Поетапно работата ще продължи в следващите дни и в домовете в "Горна баня", "Княжево", "Банкя", Дом за пълнолетни лица със сетивни увреждания и Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост с. Подгумер, съобщават от общината.

Реалистично е от края на февруари да започнем с четвърта фаза на ваксинирането, стана ясно от думите за здравния министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинга на Оперативния щаб. 

В момента само три области са в червената зона по заболеваемост от COVID-19. Това са Враца, Кюстендил и Плевен. В оранжевата зона са 19 области. За пръв път 6 области – Велико Търново, Габрово, Монтана, Смолян Разград и Търговище, са в групата с жълт цвят.

Здравните власти отново отчетоха положителни данни от разпространението на COVID-19. Най-ниска е заболеваемостта в Търговище, най-висока - в Кюстендил. Най-високо заетост на леглата се наблюдава в София, Шумен и Добрич. „Ситуацията до момента ни дава увереност, че мерките са дали резултат и вървим по правилния път”, заяви проф. Ангелов, цитиран от Нова телевизия.

Картата на Европа е цялата в червено с няколко изключенияТова са България, Гърция, Норвегия, Финландия и Исландия, която не е член на ЕС, но влиза в статистиката. За периода от последните две седмици заболеваемостта е 125 на 100 хиляди. Това ни нарежда на 27 място в ЕС и 6-о на Балканите. Смъртността е 11,5 на 100 хиляди, което ни нарежда на 11-то място в ЕС”, обясни доц. Ангел Кунчев.

Умело ръководим пандемията и постигаме добър резултат, въпреки приемливите и не толкова строги мерки в ЕС”, заяви още здравният министър.  „Хората си искат живота обратно. Ние не по-малко от тях си искаме живота обратно. Но трябва да си върнем живота здрави”, коментира проф. Ангелов.

Целта на мерките е да спасят животи. Разбирам притесненията на туристическия бранш”, каза още Ангелов. Той обясни, че българите, които се прибират, ще бъдат поставяни под карантина или ще им се прави антигенен тест. Карантината ще се вдигне при отрицателен PCR или антигенен тест. 

Не се предвижда хората, които ще гласуват, да се ваксинират приоритетно, каза още доц. Ангел Кунчев. Според него това не е дейност, която носи повишен риск от зараза. Стремежът ще бъде да се осигурят ваксини за членовете на Секционните избирателни комисии. С предимство ще са тези, които ще обслужват мобилните урни, защото в тях ще гласуват заразени, или със съмнения за зараза хора, съобщи "Дневник".

Данните от последното денонощие

598 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 13 279 теста, което значи, че положителните проби са около 4%.

През последните 24 часа са починали 28 души, а 627 са излекуваните. В болница  са 2865 пациенти, от които 256 – в интензивни отделения. Най-много са новите случаи в София-град - 150. Следват Пловдив с 50 и Бургас - 42.

Ваксинирани са 3795 души, с което общият брой на осъществените ваксинации достигна 32 917. Общият брой на ваксинираните лица поне с една доза достигна 25 245 души, от които 7672 са ваксинираните с две дози.

#коронавирус #вксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »