Световният икономически форум: От 3 до 5 години коронакризата ще влияе на глобалната икономика

Световният икономически форум: От 3 до 5 години коронакризата ще влияе на глобалната икономика
WEF
A A+ A++ A

Последиците от пандемията могат да застрашат развитието на световната икономика през следващите 3-5 години, предупреждават експерти от Световния икономически форум (WEF). Освен това, в резултат на пандемията, социалното неравенство може да се увеличи и геополитическата стабилност да отслаби през следващите 5-10 години, се казва в доклада на WEF за глобалните рискове за 2021 г., съобщава „Дойче Веле“, предаде БГНЕС.

Представители на бизнеса и различни социални групи, интервюирани от експерти, очакват през следващите 3-5 години пандемията да доведе до проблеми като спекулативни балони, промени в цените, дългова криза и колапс на ИТ инфраструктурата.

Въпреки началото на ваксинацията срещу COVID-19, пандемията ще има въздействие върху обществения живот и икономиката за дълго време, отбелязва изследването. В тази ситуация видовете взаимодействие на компаниите с клиенти, веригите за доставки, бизнес моделите се променят. В същото време ускореното цифрово развитие може да доведе до увеличаване на кибератаките, а редовната работа от вкъщи може да доведе до здравословни проблеми.

През 2020 г. „светът осъзна катастрофалните последици от игнорирането на такива дългосрочни рискове като пандемии“, казват експерти от WEF. Те ще припомнят, че от 2006 г. в своя годишен доклад предупреждават срещу рисковете, свързани с възможни пандемии.

В същото време изменението на климата и други предизвикателства, свързани с околната среда, също са били посочени сред проблемите, които представляват най-голямата заплаха в световен мащаб.



#пандемия #covid-19 #световна икономика #заплаха

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »