Гейтс прогнозира много по-страшна пандемия от настоящата

Гейтс прогнозира много по-страшна пандемия от настоящата
БГНЕС
A A+ A++ A

Светът може да бъде изправен пред пандемия десетки пъти по-страшна от настоящата с COVID-19. Тази мрачна прогноза сподели основателят на „Microsoft“ и съпредседател на благотворителна фондация Бил Гейтс в интервю за германския вестник „Зюддойче цайтунг“, съобщава портала „Лента.ру“, предаде БГНЕС.

Тази пандемия е ужасна, но следващата може да бъде десет пъти по-страшна. Според него, светът все още не е готов за нова епидемия от такъв мащаб.

В същото време Гейтс отбеляза постиженията на съвременната медицина и наука. Той подчерта, че ако пандемията от коронавирус е избухнала преди пет години, едва ли би било възможно да се разработят ваксини толкова бързо.

Милиардерът призова да се подготвим за нови пандемии. Според него, те трябва да се приемат толкова сериозно, колкото потенциален военен конфликт. В тази връзка той счита за разумно да предприеме сериозни стъпки от целия свят, за да се противопостави на инфекциите. По-специално, Гейтс предлага да инвестира милиарди в развитието на науката, тестването и създаването на глобална система за предупреждение за нови огнища на болести.

В допълнение, основателят на „Microsoft“ отбеляза важността на формирането на специален „екип за реакция“. При липса на рискове от нова пандемия, нейните членове трябва да се съсредоточат върху повишаване на своите компетенции. Той също така предложи да се провеждат редовни учения за тях, като тези, през които преминават военните.

Мислете за тях като за пандемична пожарна бригада. Тези висококвалифицирани специалисти трябва да бъдат подготвени да реагират на потенциално кризисна ситуация веднага щом стане известна.

Милиардерът говори за ваксинациите на 22 януари. „Едно от предимствата на 65-годишна възраст е, че мога да получа ваксината COVID-19. Получих първата си доза тази седмица и се чувствам страхотно “, написа той в Туитър. Отделно Гейтс благодари на всички учени, участници в процеса, регулатори и здравни специалисти, които са били в челните редици на борбата срещу коронавируса.

Гейтс и съпругата му Мелинда притежават собствена благотворителна организация „Фондация Бил и Мелинда Гейтс“. Основните му области на работа включват борба с опасните болести в развиващите се страни, както и различни програми в областта на здравеопазването и образованието в САЩ. Към днешна дата фондът е отпуснал около 1,75 млрд. долара за противодействие на пандемията на COVID-19.

#Бил Гейтс #пандемия #covid-19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?