Ето кои са ключовите дати след 1 година COVID-пандемия

Ето кои са ключовите дати след 1 година COVID-пандемия
Pixabay
A A+ A++ A

В света вече има над 100 милиона заразени и над 2 милиона починали от смъртоносната пандемия от COVID-19. Измина година от първите регистрирани заболели в далечния китайски град Ухан.

Докато светът отбелязва мрачната годишнина, погледът на човечеството вече е малко по-ведър – ободрен от открити лечения за COVID-19, или поне наченки на такива, и, разбира се, сред тях са ваксините.

Сър Саймън Стивънс, ръководител на NHS Англия, заяви, че в бъдеще може да станат достъпни повече лечения за COVID-19 и че болестта ще стане много по-лечима, цитира думите му “Белфаст Телеграф”, предаде БГНЕС.

Ето напомняне за някои от ключовите дати, когато най-големите научни постижения, свързани с COVID-19, бяха споделени със света.

– 11 януари 2020 г.: Първата нова геномна коронавирусна последователност е публично достъпна на китайските власти. Последователността е качена в Глобалната инициатива за споделяне на всички данни за грипа. Този генетичен код по-късно ще се превърне в ключов компонент за производителите на ваксини при проектирането на техните решения срещу COVID-19.

– 19 февруари 2020 г.: Изследователски екип в САЩ описва малкия молекулярен ключ на Sars-Cov-2, вирусът, който причинява COVID-19, което му позволява да навлезе в човешките клетки. Този ключ се нарича шипов протеин, който ще се превърне в мишена за много от коронавирусните ваксини.

– 2 март 2020 г.: Изследователи в Китай съобщават, че са открили как новият коронавирус се свързва с рецептора на човешките белодробни клетки, наречен ангиотензин-конвертиращ ензим 2 или ACE-2. Изследванията по този въпрос все още продължават, но учените казват, че знаейки повече за ACE-2 рецепторите може да се посочи кой е най-уязвим към COVID-19.

– 16 юни 2020 г.: Голямо клинично изпитване в Обединеното кралство, известно като Възстановяване, предоставя първите доказателства, че дексаметазон, евтин и широко достъпен стероид, може да намали смъртните случаи от COVID-19. Изследователите казват, че лекарството намалява риска от смърт с една трета за пациентите на вентилатори. За тези, които са на кислород, това намалява смъртните случаи с една пета.

– 9 ноември 2020 г.: Предварителният анализ на Pfizer и BioNTech показва, че тяхната ваксина може да попречи на повече от 90% от хората да се заразят с COVID-19, което я прави първият ефективен коронавирусен препарат. Разработчиците описват своите открития като „велик ден за науката и човечеството“.

– 16 ноември 2020 г.: Американската компания Moderna разкрива предварителни резултати от клиничните си проучвания, показвайки, че нейният препарат срещу COVID-19 е почти 95% ефективен в защитата срещу болестта. Moderna го нарича „страхотен ден“ и планира да кандидатства за одобрение за използване на ваксината.

– 23 ноември 2020 г.: Междинни данни от Оксфордския университет и AstraZeneca сочат, че тяхната ваксина е високо ефективна за спиране на хората да развиват симптоми на COVID-19, предлагайки 70% защита. Професор Сара Гилбърт, създател на ваксината, казва, че тяхната работа „отвежда още една стъпка по-близо до времето, когато можем да използваме ваксини, за да сложим край на разрухата“, причинена от пандемията.

– 2 декември 2020 г.: Великобритания става първата държава в света, която одобрява коронавирусната ваксина Pfizer/BioNTech.

– 30 декември 2020 г.: Ваксината за COVID-19 на AstraZeneca е одобрена за употреба във Великобритания.

– 7 януари 2021 г.: Британското правителство съобщава, че две лекарства за ревматоиден артрит ще бъдат приложени при критично болни пациенти с COVID-19 в отделенията за интензивно лечение на NHS. Това е след като клиничните изпитвания показват, че тоцилизумаб и сарилумаб намаляват абсолютния риск от смъртност с 8,5 процентни пункта, когато се прилагат на пациенти в рамките на един ден след постъпване в интензивно отделение заедно с кортикостероиди, като дексаметазон.

- 8 януари 2021 г .: Ваксината на Moderna става третата одобрена срещу COVID-19. 

 

#пандемия #covid-19 #дати #открития #лечение #ваксини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »