К-19 у нас: Стартира масовото тестване на учителите в страната (ОБОБЩЕНИЕ)

К-19 у нас: Стартира масовото тестване на учителите в страната (ОБОБЩЕНИЕ)
A A+ A++ A

Започна масово тестване на учителите в цялата страна с антигенни тестове за коронавирус. Целта е да се провери какво е разпространението на COVID-19 в образователната система преди големите ученици да се върнат в класните стаи от 4 февруари. По данни на образователното министерство броят на учителите, пожелали да бъдат тествани, е между 40 и 50%. 

Успоредно с тестовете, на някои места в страната започва и ваксинирането на преподвателите. Към момента около 23% от учителите са дали съгласие, а в системата на висшето образование процентът е 30 на сто.   

В столичното 37-мо училище тестването премина за около 30 минути с помощта на мобилен медицински екип от 12-о ДКЦ.

В ОУ „Пейо Яворов” в Бургас 50% от педагогическия и непедагогическия персонал е изявил желание да се тества с антигенни тестове за COVID-19 преди подновяването на учебния процес през февруари.

„Решението на нашите преподаватели е взето самостоятелно от тях. Не сме прилагали натиск. Хората са добре информирани”, заяви директорът на учебното заведение Мара Георгиева.

По думите на учителите, някои от които вече са преболедували коронавируса, тестването е необходимо като профилактика, а и за спокойствие на колектива в училището и на родителите. Изследването с бързите антигенни тестове е безплатно за учителите, тъй като тестовете са предоставени от здравното министерство. 

„В област Бургас 2200 души педагогически персонал е заявил да се тества. Това е около 50% от всички учители от училищата и около 40% от непедагогическия персонал. Тези тестове ще помогнат за по-добрата организация на учебния процес. Всички учители, дали положителен резултат, ще бъдат карантинирани, и ще им бъде осигурен заместник”. Това посочи в ефира на „Здравей, България” инж. Виолета Илиева, началник на РУО – Бургас.

Директорите на учебните заведения имат списък със заместващи учители при нужда. "В министерството на образованието и науката се създаде специален регистър за студенти от трети и четвърти курс, които имат правото и възможността да влизат в учебни часове", посочи  инж. Илиева. 

Масово тестване започна днес и в Хасковска област. В основно училище "Свети Климент  Охридски" работят 57 души, от които 43 учители. По график те трябва да бъдат тествани в следващите два дни. Първите тестове са отрицателни. 

В Хасковско не е правено проучване каква част от учителите ще се ваксинират. За региона са осигурени 3 200 теста, колкото е персоналът в училищата. Около една пета са тези, които искат да се ваксинират.  В Бургаска област се очаква към края на седмицата да започне ваксинирането на учителите,направена е необходимата организация. В момента приключва имунизацията на медицинските специалисти.

Под 0,2% са положителните антигенни тестове на персонала в общинските училища в Пловдив. Това показват данните при изследвани 78% от педагогическия и 33 на сто от непедагогическия персонал, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ . Далите положителни тестове са от различни пловдивски училища и са поставени под карантина, уточняват от пресцентъра на общината.

Снимка: Пресцентър на Община Пловдив

„Резултатите за нас са много обнадеждаващи, защото от всичките тествани 2221 учители, само при четирима, тестът е бил положителен, което означава, че преподавателите са здрави и може да започне нормален учебен процес след 4 февруари“, коментира Донка Щилянова, началник отдел "Образование" .

Пловдив е първият град в страната, в който започна изследване на учителите за COVID-19 с бързи антигенни тестове. Тази седмица те продължават основно сред непедагогическия персонал.

Близо 450 учители и педагогически специалисти от Велико Търново и общината участват в изследването за COVID-19 чрез антигенни тестове. Пробите се правят в здравните кабинети на СУ „Емилиян Станев“ и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, съобщават от пресцентъра на Община Велико Търново.

120 педагози са тествани през днешния ден, сред тях няма с положителни резултати.

47 процента от учителите във Варна и региона са заявили желание да бъдат тествани с бързи антигенни тестове, като в част от училищата вече са приключили с процедурата.

Това съобщи областният управител на Варненска област Стоян Пасев.

Той обясни, че до края на седмицата започва и ваксинацията на учителите, тъй като ваксините, които ще бъдат получени в морската столица са достатъчни за приключването на ваксинирането на медиците на първа линия.

"Около 30% са учителите, които желаят да си поставят ваксина. Около 5000 са учителите на територията на Варна, което прави около 1200-1300 от тях, които желаят да бъдат ваксинирани. Това е само учителския персонал, като има и 7-8% неучителски персонал. Ще приключи ваксинацията на лекарите и до края на тази седмица трябва да започнем да ваксинираме и учителите", посочи областният управител

Изследванията продължават три дни – от 25 до 27 януари включително. Тестовете са безплатни и доброволни, организацията е на Регионалната здравна инспекция, Община Велико Търново и Регионално управление по образованието.

Заявилите участие в скрининга са малко над 30% от всички педагози и педагогически специалисти, работещи в 30 учебни институции във Велико Търново и общината. Обхванати са основните и средните училища, гимназиите – профилирани и държавни, центровете за специална образователна подкрепа, Център за обществена подкрепа, включително и частните учебни институции – Американски колеж „Аркус“ и Училище за изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ – с. Русаля.

#учители #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »