Ето защо някои хора „чуват мъртвите“

Ето защо някои хора „чуват мъртвите“
A A+ A++ A

Проучване, ръководено от университета Дърам, хвърли малко светлина върху това защо някои възприемат спиритически вярвания и се включват в практиката да „чуват мъртвите“.

Според изследването, публикувано в списанието „Психично здраве, религия и култура“, спиритичните медиуми може да са по-склонни към потапяне на умствени дейности и необичайни слухови преживявания в началото на живота. Проучването установи, че за медиумите, които „чуват“ духове, се казва, че изпитват ясновидска комуникация, а не ясновидска („виждаща“) или ясновидска („чувствена“ или „усещаща“) комуникация.

Изследователите проведоха проучване на 65 медиуми.

Те открили, че тези спиритисти имат склонност към усвояване - черта, свързана с потапяне в умствени или въображаеми дейности или опит на променени състояния на съзнанието.

Спиритизмът е религиозно движение, основано на идеята, че човешките души продължават да съществуват и след смъртта и общуват с живите чрез медиум. Интересът към спиритизма се увеличава във Великобритания с няколко организации, които подкрепят, обучават и предлагат услугите на практикуващи медиуми. Един от най-големите, SNU, твърди, че обслужва най-малко 11 000 членове чрез своя колеж за обучение.

Чрез своето проучване изследователите събраха подробни описания на начина, по който медиумите изпитват духовни „гласове“ и сравниха нивата на усвояване, склонност към халюцинации, аспекти на идентичността и вярата в паранормалното.

Те установиха, че 44,6% от участниците в спиритизма съобщават, че са чували ежедневно гласовете на починалия.

Голямо мнозинство (79 на сто) казват, че опитът от слуховата духовна комуникация е част от ежедневието им, което се случва както когато са сами, така и когато работят като медиум или посещават спиритическа църква.

Въпреки че духовете се чуват предимно в главата (65,1%), 31,7% от участниците в спиритизма казват, че усещат духовни гласове, идващи както отвътре, така и отвън.

Спиритистите са по-малко склонни да се интересуват от това, което другите мислят за тях, отколкото хората като цяло, и те също така оценяват по-високо за склонност към необичайни слухови преживявания, подобни на халюцинации.

Спиритистите съобщават, че за първи път са преживели яснослушание на средна възраст от 21,7 години. 18 процента от духовниците обаче съобщават, че са имали ясно изразени преживявания „откакто се помнят“, а 71 процента не са се сблъсквали със спиритизма като религиозно движение преди първите си преживявания.

Изследователите казват, че техните открития предполагат, че не се поддава на социален натиск, не се научава да има специфични очаквания или ниво на вяра в паранормалното, което води до преживявания на духовна комуникация.
Вместо това изглежда, че някои хора са уникално предразположени към усвояване и са по-склонни да съобщават за необичайни преживявания, настъпили в началото на живота. 

Водещият изследовател д-р Адам Пауъл заяви: „Нашите открития говорят много за„ ученето и копнежа “. За нашите участници принципите на спиритизма изглеждат смислени.

Сега изследователите на Дърам са ангажирани с по-нататъшно разследване на ясновидството и медиумите, като работят с практикуващи, за да получат по-пълна представа за това какво е да си в края на подобни необичайни и значими преживявания. (ANI)

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници