Водни маймуни, отглеждани за козина в България, избягаха в Турция

Водни маймуни, отглеждани за козина в България, избягаха в Турция
A A+ A++ A

Нутрии, бозайници гризачи, отглеждани за козина в България, отскоро са нелегални мигранти в съседна Турция. Стотици нутрии бяха забелязани по бреговете на реките Тунджа и Марица, преминаващи през северозападните части на Турция, България и Гърция. В Одрин, вратата на България към страната, нутрии, прогонени от наводненията през миналата седмица в България, където Тунджа преля бреговете, гонят жаби и ядат корени от растения. За това съобщи турският вестник “Сабах”.

Животните, наподобяващи гигантски плъхове, всъщност са на хиляди километри от родината си – страните от Южна Америка. Мъжките тежат около 8 килограма, а женските достигат около 5 килограма. На турски те се наричат ​​„су маймуну“ (водна маймуна).

Осман Тирелер, обикалящ с добитъка си по пасищата край Тунджа, казва, че е забелязал доста нутрии от турска страна.

„Чух, че за първи път са били забелязани тук преди 40 години. Те живеят в близост до потоци (свързани с реката). Лично аз преброих около 40 нутрии. Те не избягват човешките същества и не вредят на природата”, каза той за агенция Demirören.

Допреди наводненията миналата седмица, гризачите често са си проправяли път в Турция, бягайки от фермите за кожи, въпреки че досега масовите преминавания в страната са били рядкост.

#Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »