На пазара в България: Детска книжка за мравка разказва колко чудесна е еднополовата любов

На пазара в България: Детска книжка за мравка разказва колко чудесна е еднополовата любов
A A+ A++ A

Първата детска книжка, която разказва на малчуганите за еднополови семейства и каква голяма любов пламти в тях, вече е на пазара. Нейният автор се е подписал с псевдонима Великан Василева, който имал за писателката сантиментална стойност, защото така я наричал любим за нея човек.

Главен герой в книжката е мравката Мравин. Той е загубил мравуняка, където живеел. Докато тъгува в гората и не знае какво да прави, среща едва влюбена двойка, състояща се от горския куриер Мис Бръмбарова и нейната партньорка госпожица Бътърфлай. Двете още не са сключили брак, явно чакат да се промени Конституцията, която е доста ретроградна и не отразява новите реалности.

Сюжетът продължава с търсене на нов дом, в който Марвин да е обичан и щастлив. По пътя си тримата срещнат различни горски обитатели - семейство от господин и госпожа Калинка, сляп Кърт и два мъжки черни лебеди, които живеят заедно, защото се обичат.

Кой лебед обича другия активно и как ще си имат малки пиленца не се обяснява. А можеше да се вмъкне един епизод, в който едно старомодно и отживяло времето си семейство от мъжки и женски крайнодесни лебеди тормозят малкото си лебедче, карат го да си учи уроците, не искат да му купят айфон 12 про с червен панел и му забраняват да пие хормони за смяна на пола. То плаче горчиво, но жалостивото му писукане достига до ушите на бдителен гъсок от Агенцията за закрила на малките лебедчета, който конфискува детето от родителите му и го дава за осиновяване на еднополовите черни лебеди, където мъничето расте щастливо, безгрижно и окъпано в любов. Когато порасва, то се вклюбва в мъжкия отбор по художествена гимнастика и става горски шампион.

Добре щеше да се получи, но Великана Василева не е включила такъв епизод, което показва, че пред нея има още големи възможности за творческо израстване.

Малка компенсация на този пропуск е образът на една мравка-царица, която не се отнася либерално и демократично с поданиците си, явно е популист с консервативни наклонности. Но за щастие царицата открива нов дом, любов и семейство при госпожиците Бътърфлай и Бръмбарова.

„Мравин и планетата Гора“ е първата книга от цяла поредица. Богата илюстрация е дело на Веселка Велинова, а издаването на книжката се финансира от фондация „Сингъл Степ” и асоциация „Родители“.

#еднополовите двойки #детска книжка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »