Още едно българче се роди с антитела срещу COVID-19

Още едно българче се роди с антитела срещу COVID-19
Шейново
A A+ A++ A

У нас се роди още едно бебе с антитела срещу COVID-19, съобщава БНТ. Това стана в частна болница в столицата. Такива случаи на бебета с антитела все още не са чести. В случая - антителата са преминали през плацентата, докато майката на Адриан е била болна от COVID-19.

Адриан - на три дена, тежи 3 килограма и 100 грама, висок е 50 сантиметра, от София. Вече се е срещал с COVID-19. Когато била в осмия месец от бременността си, майка му се разболяла.

"Изкарах го много леко, ние съм пила никакви антибиотици, лекарства, бебето се чувстваше добре през цялото време. Щеше ми се да не му се случват тези неща от толкова малък, обаче това ще го направи само по-силен, така че всичко ще е наред, надявам се", споделя Лилия Иванова.

Адриан е здрав и е добре. Лилия била наблюдавана през цялото време на бременността си в болницата.Там знаели за коронавируса и щом, с цезарово сечение, Адриан се родил, веднага му бил направен тест.

"То даде положителни IgG-антитела, които ние интерпретираме най-вероятно като преминали трансплацентарно майчини антитела, тъй като IgM е отрицателен, а той всъщност е маркерът за активна болест и при възрастни и при новороденото", каза д-р Валентина Гергинова, неонатолог.

Адриан не е бил болен вътреутробно. Но какво е интересното в тези случаи?

"Все повече, вероятно, ще стават тези случаи на новородени с положителни антитела, интересното е това, че във времето се твърдеше, че не преминава болестта и не преминават майчините антитела трансплацентарно. Предстои да го видим от научна гледна точка", обясни д-р Валентина Гергинова.

В тази болница вече е имало шест майки с активен COVID-19. Бебета са били добре, но нито едно не е имало положителни антитела като Адриан.

"Майките, които им се наложи да го прекарат, докато са бременни, да не се притесняват, най-важното е да са спокойни, за да е добре бебето", сподели Лилия Ивановa.

А Адриан, телевизионна звезда по неволя още на третия си ден, се разплаква и е отведен да яде.

#бебе #раждане #антитела #covid-19 #лекари #майка #болна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай