196948 статии       |       397 интервюта       |       1524 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.62606| EUR 1.95583| GBP 2.26283|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Нови условия за неприетите в детска градина деца

21 януари 2021, четвъртък / 18:30; Коментари: 0
Send to Kindle
Нови условия за неприетите в детска градина деца

Родителите, чиито деца не са приети в държавни или общински градини поради липса на свободни места, ще трябва да отговарят на 6 условия, за да получават месечна финансова компенсация от държавата в размер на около 300 лв. за отглеждане и обучение на децата им.

Това предвижда проектонаредба на просветното министерство, предложена за обществено обсъждане.

Първото условие е детето да е кандидатствало за прием в държавна или общинска детска градина или училище, намиращи се в района на настоящия му адрес и да не е прието поради липса на свободни места.

Детето не трябва да е записано в целодневна, полудневна или почасова организация на предучилищното образование в нито една държавна или общинска детска градина или училище.

Третото условие е общината по настоящия адрес на детето да не e предложила на родителите друго равностойно място в детска градина или училище.

За съответната учебна година детето следва да е записано в самостоятелна организация на предучилищното образование в държавна или общинска детска градина или училище или в самостоятелна, целодневна, полудневна или почасова организация в частна детска градина или училище.

Последните две условия са, ако детето е на частна детска градина или частно училище, съответната институция да не получава държавно финансиране и родителите да не получават подпомагане от държавния бюджет или по оперативни програми за същите дейности на друго основание за периода, за който им се изплащат средства за компенсиране на разходите по отглеждане и обучение на техните деца.

Компенсациите ще се дават за децата от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас, а за настоящата учебна година срокът за подаване на заявления за получаване на компенсации е до 30 април.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: