Положителна тенденция: Излекуваните от Covid-19 да са в пъти повече от новозаразените

Положителна тенденция: Излекуваните от Covid-19 да са в пъти повече от новозаразените
A A+ A++ A

Продължава да се запазва трайна тенденцията за броя на излекуваните – неколкократно в пъти по-голям от броя на потвърдените случаи на Covid-19 – за 7 дни броят на излекуваните е 31 456, а броят на потвърдените е 2993. Това съобщи днес здравният министър Костадин Ангелов на редовен брифинг за разпространението на коронавируса.

Заетостта на болничните легла за неусложнени пациенти на национално равнище към днешна дата е 29%. Най-висока е тя в София-област, следвана от София-град.

Заетостта на интензивните легла е 43% - най-висока в София-област, Силистра, Ловеч и Видин.

На брифинга главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че Европейският център за контрол на заболяванията още не е качил данните за заболяемостта на седмична база.

Новите данни за заболеямостта вътре в страната са по-интересни, посочи доц. Кунчев – Разград падна във втората категория – жълтата, до заболяемост между 20 и 60 на 100 000 – това се случва за първи път от няколко месеца.

 

„Половината от останалите области са в групата на заболяемост между 60 и 120 на 100 000, в резултат на което вече имаме области и в трите различни сфери на заболяемост. Най-висока е заболеямостта за последната седмица във Враца – 186, Бургас – 169, Плевен – 169 и Перник – 163 на 100 000. Най-ниска е в Разград - 59“, отбеляза той.

 

 

Но това, което се случва в Европа, никак не е оптимистично, допълни Кунчев:

Изключително притеснени са европейските колеги за ситуацията във Великобритания, а вече и в Ирландия и донякъде в Нидерландия. Разпространението на новия щам върви, макар и с различни темпове – в рамките на четири седмици във Великобритания той успя от 10-15% да заеме дял над 75 на сто.  

 

Правилно е да се нарича нов вариант, тъй като промените са толкова малки, че не може да го наречем щам, уточни той и допълни:

„Хубавото при него е, че той не води до по-тежки заболявания, лошото е, че се разпространява по-бързо на базата на високата концентрация, която намираме в носоглътката на хората – тя е между 10 и 100 пъти по-голяма, което значи, че неговата заразност е с пъти по-голяма. Досега в България това, с което си имаме работа, 10 души заразяват между 5 и 6 души и затова е намаляващ темп. В момента във Великобритания 10 души заразяват 27“.  

 

„Това предстои да се случи в Европа. Кога ще достигне до нашите граници, надявам се, колкото се може по-късно, за да сме по-подготвени и болниците за нова вълна хора, които ще имат нужда от лечение, и с това, че все пак по-голям брой хора ще бъдат ваксинирани, макар че не можем да разчитаме в такива кратки срокове, че техният дял ще бъде кой знае колко голям“, посочи Кунчев. 

 

„От медицинска гледна точка ние се намираме в чудесна ситуация в момента, опитваме се да я задържим, но ако избързаме и предприемем мерки за крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с ефекта от разпространението на новия щам“, предупреди главният държавен здравен инспектор. 

 

Няма забавяне в процеса на ваксиниране срещу Covid-19, каза на брифинг в Министерски съвет председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов. По думите му досега са били имунизирани 46 на сто от желаещите лекари, 23 на сто от желаещите медицински сестри, 19 на сто болничен персонал и др. Ваксинират се и лекари по дентална медицина и фармацевти, допълни още Гигов.

В България вече е регистриран новият вариант на коронавируса, стана ясно на брифинга.

 

На всички е ясно, че надеждата е във ваксините, обобщи Костадин Ангелов:

„С ваксините, които ще дойдат до края на годината, ще могат да бъдат ваксинирани по предварителни данни над 5,8 млн. български граждани“.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »