Дерматолози развенчават 9 мита за грижа за кожата

Дерматолози развенчават 9 мита за грижа за кожата
A A+ A++ A

Повечето хора искат сияйна, чиста кожа, но здравето й  включва много повече от това просто да изглежда страхотно.

Кожата ви е най-големият и най-видим орган в тялото ви. Някои може да мислят, че това улеснява грижите, но много хора все още следват остарели практики и вярват на невярна информация.

„Повечето митове са създадени преди години от хора с ограничени научни познания“, казва Гмирек. "Те ни се предават като деца от нашите доверени близки."

1. Мит: Има един универсален начин да получите блестяща кожа

Има някои основи на грижата за кожата, които всеки трябва да следва, като измиване на лицето, носене на слънцезащитен крем и използване на овлажнител. Но без значение колко голяма е вашата рутинна грижа за кожата, генетиката играе голяма роля за външния вид на кожата ви, засягайки всичко - от акне до бръчки .

„Точно както хората имат различни типове тяло, така също имат различни типове кожа“, казва д-р Хелия Ераги , сертифициран от борда дерматолог в Нюпорт Бийч, Калифорния. "Поради тази причина една и съща рутинна грижа за кожата може да не е подходяща за всички."

2. Мит: Трябва да измивате лицето си с гореща вода.

Що се отнася до измиването на лицето, нежното е най-добре, казва Ераги. Американската академия по дерматология (AAD) препоръчва да се използва нежно почистващо средство и хладка вода и да се избягва търкането, което може да раздразни кожата.


3. Мит: Слънцезащитният продукт ви трябва само докато сте на открито.

Носенето на SPF от 30 или по-висока трябва да бъде ежедневен навик, казва Ераги. Не само сме изложени на слънчева светлина, дори когато прекарваме по-голямата част от дните си на закрито, но ново изследване показва, че изкуствената синя светлина от компютри и телефони също може да състарява кожата ни. 

4. Мит: Хората с тъмна кожа не се нуждаят от слънцезащитни продукти.

Всички, включително хората с по-тъмен тон на кожата, трябва да носят слънцезащитни продукти, казва Ераги. Тъмната кожа е по-малко податлива на изгаряне, но не е имунизирана срещу увреждане от слънцето . Слънцезащитният крем трябва да се прилага отново на всеки 2 часа, независимо колко светла или тъмна е кожата ви. 

5. Мит: Хората с мазна кожа не трябва да хидратират.

AAD препоръчва хората с мазна кожа да се овлажняват ежедневно. Ераги казва, че хората с мазна кожа трябва да изберат по-лек овлажнител и да нанасят по-малко количество, но никога да не го пропускат.

„Трябва да използвате някакъв овлажнител, за да поддържате кожата си балансирана и подхранена“, казва тя. Тя препоръчва да се прилага овлажнител поне веднъж на ден.

6. Мит: Можете да намалите размера на порите си.

Размерът на порите ви се определя от генетиката и е свързан с етническата принадлежност, казва Ераги. Тези с маслинен тен и по-тъмна кожа обикновено имат по-големи пори. Някои продукти могат временно да свият порите, но няма да разрешат проблема дългосрочно, казва Ераги.

7. Мит: Яденето на мазна храна причинява акне.

На всеки, който се е борил с акне, вероятно е било казано да погледне диетата си, но AAD не предлага диетични промени за управление на състоянието, казва Gmyrek. Това е така, защото изследванията показват, че диетата има малък ефект върху акнето . Всъщност единствената храна, свързана с развитието на акне е млякото .

8. Мит: Липсата на сън води до кръгове под очите.

Вашите гени , а не количеството сън, което сте имали наскоро, по-вероятно допринасят за тъмни кръгове под очите , казва Гмирек. Тя посочва малко проучване от 2015 г., което установява, че добрите спящи имат по-добро цялостно здраве на кожата, но няма връзка между лошия сън и кръговете под очите. 

Сините вени под очите също могат да причинят тъмни кръгове. Хиперпигментацията поради по-напреднала възраст, хроничното триене на очите от тези с алергии или като генетична черта допринасят за тъмнината под очите.

9. Мит: Можете да получите витамин D само от слънцето.

Въпреки че тялото може да получи витамин D от слънчева светлина, това носи риск от увреждане на кожата , включително рак на кожата, казва Gmyrek.

Вместо това тя препоръчва да си набавяте витамин D от храни като сьомга, богати на хранителни вещества , или като приемате добавка. 

#грижа за кожата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »