Отмениха присъдата на русенската журналистка Ася Пенчева

Отмениха присъдата на русенската журналистка Ася Пенчева
Ася Пенчева е журналист с над десетгодишен стаж. Носител е на наградата „Черноризец Храбър“ през 2010 г. в раздел „Регионални медии“. Снимка: "24 часа"
A A+ A++ A

С решение от 13 септември 2012 г. по делото на журналистката от русенския вестник „Утро" Ася Пенчева, тричленен състав на Окръжния съд e отменил изцяло присъдата, наложена й преди повече от месец от Районния съд.

Пенчева бе осъдена да плати 5000 лева глоба и 1000 лева обезщетение, след като бе призната за виновна по обвинението в клевета, за опозоряване на служителка от Дом за деца "Надежда".

Това обаче не слага край на делото, а го връща за ново разглеждане, предаде Дарик.

Мотивите за нарушенията са нарушения в процесуалните правила и законови приложения.

Сред тях са датата на престъплението в присъдата, издадена от съдия Ралица Русева. Пенчева е публикувала двата си материала през юли и август 2011 година, в присъдата е записана 2012 година.

Не е приложен и чл. 78а от Наказателния кодекс, който заменя с глоби наказанията при по-леки деяния и подсъдими с чисто съдебно минало. Законовата „екстра", от която се ползват всевъзможни престъпници, е отказана без всякакви обяснения на един журналист.

„За мен победата все още е твърде далеч, тъй като Окръжният съд също не разгледа казуса по същество и отказа да приеме репортерския запис като доказателство в съда с мотива, че не бил направен по реда на НПК. Не искам служебна победа, а истинска битка за истината", заяви журналистката.

#Ася Пенчева #SEEMO #Ралица Русева #дома за деца „Надежда“ #Ценка Благоева #Порицание #Русе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници