Парите имат значение за щастието повече, отколкото се смяташе

Парите имат значение за щастието повече, отколкото се смяташе
A A+ A++ A

Ново изследване показа, че за разлика от предишни влиятелни изследвания, парите влияят върху щастието на индивида. Една потенциална причина, водеща до този извод, може да бъде, че хората с по-високи доходи изпитват повишено чувство за контрол над живота.

Изследването, публикувано в списанието, Proceedings of National Academy of Sciences, попита каква е връзката между парите и благосъстоянието? „Това е един от най-изучаваните въпроси в моята област“, ​​казва Матю Килингсуърт, старши научен сътрудник в училището Пен Уортън, който изучава човешкото щастие. Той продължава: "Много ми е любопитно за това. Други учени са любопитни за това. Миряните са любопитни за това. Това е нещо, което всички навигират през цялото време." За да отговори на този въпрос, Килингсуърт събра 1,7 милиона точки от данни от повече от 33 000 участници, които предоставиха моментни снимки на своите чувства по време на ежедневието.

В статия в Сборника на Националната академия на науките Килингсуърт потвърждава, че парите влияят на щастието и, за разлика от предишни влиятелни изследвания по въпроса, предполагащи, че това плато над 75 000 долара, не е имало доларова стойност, при която той е спрял да има значение за дадено лице благополучие.

Килингсуърт провежда голяма част от работата си, използвайки техника, наречена вземане на проби, която изисква хората да попълват многократно кратки проучвания в произволно избрани моменти през деня си. "Той ни казва какво всъщност се случва в реалния живот на хората, докато ги живеят, в милиони моменти, докато работят, чатят, ядат и гледат телевизия."

Повечето предишни проучвания на връзката пари-щастие са фокусирани върху оценъчното благосъстояние, което обхваща цялостното удовлетворение от живота. Но за това проучване Килингсуърт имаше за цел да улови както оценъчно, така и преживяно благополучие, като последното показва как се чувстват хората в момента.

Чрез създадено от него приложение, наречено Track Your Happiness, хората записват това по няколко пъти всеки ден, като времето за регистрация е рандомизирано на участник. За да се измери благополучието с опит, всяко чекиране ги питаше: "Как се чувствате в момента?" в мащаб, вариращ от „много лош“ до „много добър“. Поне веднъж по време на процеса участниците също отговориха на въпроса: "Като цяло, колко сте доволни от живота си?" по скала от „изобщо“ до „изключително“. Това измерва оценъчно благосъстояние.

Вторичните мерки за преживяно благополучие включват 12 конкретни чувства, пет положителни (уверени, добри, вдъхновени, заинтересовани и горди) и седем отрицателни (уплашен, ядосан, лош, скучен, тъжен, стресиран и разстроен). Вторичните мерки за оценъчно благосъстояние включват две други мерки за удовлетвореност от живота, събрани при проучване за прием.

„Този ​​процес осигури многократни снимки на живота на хората, което заедно ни дава съставно изображение, филм със стоп движение на техния живот“, казва той. Общо 33 391 наети лица на възраст от 18 до 65 години в Съединените щати са предоставили 1 725 994 доклада за добро състояние. „Учените често говорят за опит да получат представителна извадка от населението“, добавя той. "Опитвах се да взема представителна извадка от моментите от живота на хората."
След това Килингсуърт изчислява средното ниво на благосъстояние за всеки човек и анализира връзката му с доходите на хората. Отчасти той се опитва да потвърди констатациите на доклад от 2010 г., който предполага, че тъй като хората печелят повече пари, тяхното благосъстояние се увеличава, но преживява плато на благополучие, след като годишният доход на домакинството достигне 75 000 долара.

"Това е убедителна възможност, идеята парите да спрат да имат значение над тази точка, поне за това как хората всъщност се чувстват от момент на момент", казва той. "Но когато разгледах широк диапазон от нива на доходите, установих, че всички форми на благосъстояние продължават да се повишават с доходите. Не виждам някакъв вид изкривяване в кривата, точка на прегъване, където парите спират да имат значение. Вместо това , продължава да се увеличава. "

Тук "доход" се отнася до понятие, известно като дневник (доход); вместо всеки долар да има еднакво значение за всеки човек, всеки долар започва да има значение по-малко, колкото повече човек печели. "Бихме очаквали двама души, които печелят съответно 25 000 и 50 000 долара, да имат същата разлика в благосъстоянието като двама души, които печелят съответно 100 000 и 200 000 долара. С други думи, пропорционалните разлики в доходите имат еднакво значение за всички."

Освен това, работата на Килингсуърт също предоставя по-задълбочено разбиране на връзката между доходите и щастието.

По-високите доходи са по-щастливи, отчасти поради засиленото чувство за контрол над живота, казва той. "Когато имате повече пари, имате повече възможности за това как да живеете живота си. Вероятно можете да видите това в пандемията. Хората, живеещи с заплата до заплата, които загубят работата си, може да се наложи да заемат първата налична работа, за да останат на повърхността, дори ако това е, което те не харесват. Хората с финансова възглавница могат да чакат такава, която е по-подходяща. При вземането на големи и малки решения, ако има повече пари, човек дава повече възможности за избор и по-голямо чувство за автономия. "

И все пак може би е най-добре да не определяме успеха в парично изражение, казва той. "Въпреки че парите може да са полезни за щастие, установих, че хората, които приравняват парите и успеха, са по-малко щастливи от тези, които не го правят. Също така открих, че хората, които печелят повече пари, работят по-дълго и се чувстват по-притиснати от времето."

Въпреки че проучването показва, че доходите имат значение над по-рано вярвания праг, Килингсуърт също не иска отнемането да наложи идея, че хората трябва да се фокусират повече върху парите. Всъщност той откри, че всъщност доходът е само скромна детерминанта на щастието.

„Ако не друго, хората вероятно надценяват парите, когато си мислят колко добре протича животът им“, казва Килингсуърт. „Да, това е фактор, който може да има значение по начин, който не сме осъзнавали напълно досега, но това е само един от многото, които хората могат да контролират и в крайна сметка не е такъв, който страшно притеснявам, че хората подценяват.“ По-скоро той казва, че се надява, че това изследване може да помогне да се продължи напред разговорът в опит да се намери това, което той нарича „уравнение за човешкото щастие“. (ANI)

#пари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »