Убити и при атака над американското посолство в Тунис

Убити и при атака над американското посолство в Тунис
Протестиращи в гр. Тунис бягат, след като силите за сигурност пред посолството на САЩ използват сълзотворен газ. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Трима души бяха убити, а други 28 - ранени, при сблъсъци пред американското посолство в Тунис, което беше щурмувано от тълпа протестиращи, разгневени от филма за пророка Мохамед „Невинността на мюсюлманите".

За броя на убитите и ранените в град Тунис, столицата на Тунис, съобщиха официални медии, позовавайки се на Министерството на здравеопазването, цитирани от АФП и БГНЕС.

Двама от ранените са в критично състояние. Повече подробности за жертвите няма.

Тунизийският премиер Хамади Джебали от управляваща ислямистка партия "Енахда", заяви, че е дълбоко обезпокоен от нападението срещу американското посолство в Тунис.

Премиерът веднага се е върнал в страната си, макар по-рано да беше обявено, че отива на почивка петък и събота.

Аналогични протести имаше и в Египет, Судан и Либия. При обстрела на американското консулство в Бенгази, Либия, загинаха посланикът на САЩ Кристофър Стивънс и още трима сътрудници в дипломатическата мисия.

По-рано в петък протестиращите в столицата на Судан Хартум нахлуха в посолствата на Великобритания и Германия в Судан, като ги подпалиха и им нанесоха сериозни щети.

При щурма на американското посолство в Хартум бяха убити двата протестиращи.

Протестите заради трейлъра на антиислямски филм, качен в Ю Тюб, започнаха във вторник в Египет и Либия, където американското консулство в Бенгази беше нападнато от въоръжена тълпа, която уби посланика и още трима американци. След това протестите се разпространиха в други арабски и мюсюлмански страни.

Филмът, озаглавен „Невинността на мюсюлманите", е сниман в САЩ, с бюджет от 5 млн. долара.

В интервю за вестник „Уолстрийт Джърнал" режисьорът и продуцент на лентата – Сам Бейсил, разказва, че средствата са били събрани от „стотина влиятелни евреи", без да разкрива имената им.

В същото интервю Бейсил заявява, че „ислямът е раково заболяване" и уточнява, че филмът му е с политически, а не с религиозен характер.

САЩ обявиха затягане на мерките за сигурност около дипломатическите си мисии в Азия и Африка в отговор на убийството на американския посланик в Либия Кристофър Стивънс и още трима американци, които загинаха, след като разгневена тълпа щурмува консулството на САЩ в Бенгази във вторник.

#Судан #Хартум #САЩ #Йемен #полиция #посолство #мисия #Кайро #Мароко #Тунис #Сам Бейсил #Азия #Африка #Либия #Бенгази #Мохамед #Невинността на мюсюлманите #Великобритания #Германия #Кристофър Стивънс #посланик на САЩ #посолство #посолство на Германия #посолство на Великобритания #Хамади Джебали #Енахда #министър-председател на Тунис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"