2 убити при щурм и на американското посолство в Судан

2 убити при щурм и на американското посолство в Судан
Разгневената тълпа в столицата на Судан Хартум успя да запали огън в германското посолство, като щурмува и посолствата на Великобритания и САЩ. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Двама демонстранти бяха убити край посолството на САЩ в столицата на Судан Хартум, където силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат около 10 000 протестиращи, разгневени от филма за пророка Мохамед „Невинността на мюсюлманите".

Постепенно протестиращите биват разпръснати от силите за сигурност, които продължават да използват сълзотворен газ, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Полицаите блокираха улицата, водеща към посолството на САЩ в Хартум, а протестиращите скандираха "Бог е най-великият" или "Не посягайте на Пророка". Избухнаха сблъсъци, след като демонстрантите опитаха да влязат в посолството, хвърляйки камъни по полицаите.

Аналогични протести имаше и в Египет, Тунис и Либия. При обстрела на американското консулство в Бенгази, Либия, загинаха посланикът на САЩ Кристофър Стивънс и още трима сътрудници в дипломатическата мисия.

По-рано в петък протестиращите в Хартум нахлуха в посолствата на Великобритания и Германия в Судан, като ги подпалиха и им нанесоха сериозни щети.

Протестите заради трейлъра на антиислямски филм, качен в Ю Тюб, започнаха във вторник в Египет и Либия, където американското консулство в Бенгази беше нападнато от въоръжена тълпа, която уби посланика и още трима американци. След това протестите се разпространиха в други арабски и мюсюлмански страни.

Филмът, озаглавен „Невинността на мюсюлманите", е сниман в САЩ, с бюджет от 5 млн. долара.

В интервю за вестник „Уолстрийт Джърнал" режисьорът и продуцент на лентата – Сам Бейсил, разказва, че средствата са били събрани от „стотина влиятелни евреи", без да разкрива имената им.

В същото интервю Бейсил заявява, че „ислямът е раково заболяване" и уточнява, че филмът му е с политически, а не с религиозен характер.

САЩ обявиха затягане на мерките за сигурност около дипломатическите си мисии в Азия и Африка в отговор на убийството на американския посланик в Либия Кристофър Стивънс и още трима американци, които загинаха, след като разгневена тълпа щурмува консулството на САЩ в Бенгази във вторник.

#Судан #Хартум #САЩ #Йемен #полиция #посолство #мисия #Кайро #Мароко #Тунис #Сам Бейсил #Азия #Африка #Либия #Бенгази #Мохамед #Невинността на мюсюлманите #Великобритания #Германия #Кристофър Стивънс #посланик на САЩ #посолство #посолство на Германия #посолство на Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници