КОВИД в България: Ново огнище, пристигна новата пратка с ваксината на Pfizer

КОВИД в България: Ново огнище, пристигна новата пратка с ваксината на Pfizer
A A+ A++ A

Започна реимунизацията на медици от първа линия, които получиха първа доза от ваксината на Pfizer и BioNTech.  

Първи втората доза получи ген. Венцислав Мутафчийски във ВМА. Той обясни, че общо 717 лекари, сестри и санитари във военните болници в страната ще бъдат ваксинирани повторно.

Втора доза получи и здравният министър Костадин Ангелов. Той увери, че има достатъчен брой ваксини за всички, които трябва да се ваксинират повторно.

„След 10 дни ще съм спокоен и сигурен и ще мога да видя баща си спокойно. Надявам се, че и той ще се ваксинира, когато му дойде редът. Благодаря на всички колеги в цялата страна, на всички сестри, които помогнаха коронавирусът да не ни пречупи”, каза проф. Ангелов.

„Изискването на фирмата е минимум 21 дни да са минали между двете убождания. Нашето е на 22-ия ден”, каза Мутафчийски. Мутафчийски увери, че имунизираните в болницата нямат странични ефекти след първата доза, освен една лека алергична реакция. Във ВМА вече са ваксинирани 717 души. 491 са в болницата в София, останалите - в провинциалните болници. Все още няма ваксинирани в санаториумите.

„Моите колеги, които току-що се ваксинираха – доц. Кунчев и доц. Димов,  имаха изследване за антитела на 19 ден. Доц. Димов има 40 единици вирус неутрализиращи антитела, а доц. Кунчев 60,7 вирус неутрализиращи антитела. Аз не мога да ви кажа за мен, защото не съм се изследвал. Европейската комисия е поръчвала ваксината и правим договорка с фирмите за определени количества. Те се разпределят след това между страните членки на ЕС на квотен принцип. Тоест на всеки 200 ваксини, пристигнали в ЕС, ние ще получим три", допълни Мутафчийски.

 

#ваксина #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »