Новата пратка с ваксината на Pfizer вече е в страната. Тя пристигна сутринта на летище София. Доставката обаче съдържа наполовина по-малко дози от първоначално обявените. Заради промени в производствения процес България ще разполага с над 18 000 дози вместо с 35 000. Според здравните власти това няма да попречи на ваксинационния план.

„Идеята е с реконструкция на производството и допълване на капацитета, да могат да задоволяват нуждите на страни с още по-големи доставки”, обясни доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

Нови доставки у нас се очакват следващата седмица - 4000 бройки от ваксините на Moderna.

„В началото на февруари очакваме 35 000 от Pfizer. В средата на февруари също ще има следваща доставка на Pfizer, като информацията, която имаме към момента е, че тази, която ще бъде в средата на февруари, ще компенсира половината количество, което не получихме днес”, заяви Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

19 сигнала за странични ефекти са получили в Агенцията по лекарствата след поставяне на първа доза ваксина. Всички тях обаче от там определят като незначителни.

„Някои области приключиха с първа фаза. Още от тази седмица в Пловдив, в Бургас донякъде, те могат да започнат втора фаза, в домовете за възрастни хора, такива, в каквито е имало най-малко случаи последните 1-2 месеца, както и в първите училища, където имаме вече списъци на желаещите”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Успоредно с това започва и поставянето на втора доза от ваксината на работещите в здравната система. Първи бяха здравният министър проф. Костадин Ангелов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

 Ако ваксините и на другите компании, работещи по тях, бъдат одобрени и доставени по план, надеждите са през пролетта у нас да започне ваксинирането на всички желаещи.

Две лечебни заведения на територията на София ще бъдат глобени за неспазване на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

След проверка на Столичната регионална здравна инспекция са съставени актове за установяване на административно нарушение на управителите на Многопрофилна болница за активно лечение „Сердика“ ЕООД и Специализирана болница за активно лечение „Свети Лазар” ООД.

Актовете са на основание чл. 5, ал. 2 от Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България и т. 4 от Заповед № РД-01-726/23.12.2020 г. на министъра на здравеопазването. Според нея имунизационната кампания трябва да започне приоритетно, като обхваща лица от целевите групи, определени с фази I-V на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

В болниците обаче са имунизирани хора, които не попадат в първа фаза на имунизационния план. 

За нарушението ще им бъде наложена имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв.