Кунчев: Обмисля се връщането големите ученици в клас, но с условности (ОБНОВЕНА)

Кунчев: Обмисля се връщането големите ученици в клас, но с условности (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Редуване на присъствено и онлайн обучение за учениците от 5-ти до 12-ти клас. Това обмислят здравните власти и Министерството на образованието и науката.

На работна среща със синдикати и училищни директори бяха обсъдени различните варианти. Окончателно решение и конкретна дата, обаче, ще бъдат обявени най-рано другата седмица. На този етап се обсъжда това да се случи от 4 февруари, ако заразените с коронавирус у нас са под 120 на 100 хиляди души.

„Най-оптималната форма е връщане на 3 класа от 5-ти до 12-ти клас. Следва постепенно връщане на учениците", каза заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, минути след като беше реимунизиран срещу COVID-19. По думите му най-вероятно децата ще учат в клас 3 седмици, след което 3 седмици ще бъдат на онлайн обучение.

„Когато сме готови, ще го видите в заповед”, каза министър Ангелов.

„В никакъв случай няма да започнат учебните занятия за всички класове изведнъж. Тези, с които ще започнем – вероятно 12-ти, 7-ми , 8-ми, ще стане от 4-ти като окончателно решение ще вземем следващата седмица, когато имаме пълните данни за развитието на ситуацията. И с уговорката, че нещата много бързо могат да се върнат на базата от сега”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Към момента имаме съгласие, че част от класовете ще се върнат. Връщайки се обаче в класната стая ще минем на вариант редуване. Две седмици започват 8-ми клас, 7-ми и 12-ти, след което две седмици ще са в електронна среда от разстояние, за да могат другите класове да се включат”, посочи Таня Михайлова - заместник-министър на образованието.

Обсъждат се и 2 възможности за имунизирането на учителите. Едната е мобилни екипи на РЗИ да ходят на място в училищата. Другата е имунизацията да се прави в РЗИ.

„Възможностите, които дава ваксината, са изключително обнадеждаващи. Възможността аз да не се разболея е изключително висока”, коментира проф. Ангелов.

„В момента ваксинирането е дълъг маратон с много препятствия. Важен е крайният резултат. Ваксините са надеждата за победа в тази война”, каза министър Ангелов.

Тази сутрин пристигна новата пратка с ваксините на Pfizer. Доставката обаче съдържа наполовина по-малко дози от първоначално обявените. Заради промени в производствения процес, България разполага с над 18 000 дози, вместо с 35 000. Очаква се да бъдем компенсирани със следващата пратка през февруари или март. 

„Количествата ваксини, които ще дойдат в България, ще са достатъчни за ваксинирането на над 9 милиона български граждани. Знаете, че имаме решение на правителството да осигурим ваксини за българските граждани от Западните Балкани и Източното партньорство”, каза здравният министър.

#класна стая #Кунчев #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »