Президентството: Няма молба за помилването на Йордан Опиц

A A+ A++ A

До петък следобед не е получена молба в Комисията по помилване при Президента за помилването на иконописеца Йордан Опиц, който трябва да влезе в затвора за убийство.

В понеделник Върховният касационен съд го наказа с 5 г. затвор, защото на 5 февруари 2007 г. прострелял смъртоносно наркозависимия младеж Мариан Янчев, който се опитал да проникне незаконно в жилищния блока на Опиц.

В петък от президентската институция излязоха със следното позиция: „За да бъде конкретният случай разгледан и по него да има становище, е необходимо държавният глава да бъде сезиран с молба за помилване от или за осъденото лице, което желае да получи висшата държавна милост."

„Комисията по помилването преценява всеки конкретен случай на основата на обективно, всестранно и пълно изследване на правната и фактическата му страна, като изхожда от еднакви критерии, принципа на хуманността, правата на третите лица и основните принципи и постановки на наказателната политика", става ясно още от написаното на страницата на президентството.

Администрацията на президента припомня, че помилването е способ за пълно или частично освобождаване от изтърпяване на наказание, наложено с влязла в сила законосъобразна присъда, когато случаят е изключителен.

Изключителни от своя страна са случаи, които радикално се отличават от типичните случаи на изпълнение на съответния вид наказание поради настъпили след осъждането обстоятелства.

Още в четвъртък във „Фейсбук", стотици хора призоваха за помилването на Йордан Опиц. Броят на защитниците му непрекъснато расте.

Правото на държавния глава да помилва е възложено на Вицепрезидента с Указ 13/23.01.2012 г. При упражняването му Вицепрезидентът се подпомага от експертен съвещателен орган – Комисия по помилването, която разглежда и докладва молбите за помилване и прави предложения дали правото да бъде упражнено.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »