Холандия с вето за България в Шенген и след изборите

Холандия с вето за България в Шенген и след изборите
България и Румъния засега остават извън Шенгенската зона. Снимка: banzaj.pl
A A+ A++ A

Холандия остава против приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно движение въпреки надеждите на балканските страни, че резултатите от предсрочните избори в Страната на лалетата могат да променят позицията й.

Това предаде в петък холандският английскоезичен сайт DutchNews, като се позова на съобщение на служебното правителство до парламента, цитиран от БТА.

Холандия наложи вето върху присъединяването на България и Румъния към Шенгенското споразумение през септември 2011 г. заради опасения от корупцията и организираната престъпност в двете най-млади членки на ЕС.

Първо начално вето наложи и Финландия, но впоследствие се отказа от него, а Холандия остана единствената, която вече година блокира приемането на България и северната й съседка Румъния в зоната за свободно пътуване.

Според цитирания в петък документ холандският кабинет отчита, че и двете страни са постигнали голям напредък в реформирането на своите съдебни системи и борбата срещу корупцията.

В същото време той подчертава, че са необходими по-конкретни резултати, за да бъде гарантирано, че реформите ще бъдат устойчиви и необратими.

Промяна в холандската позиция за Шенген се очакваше, след като тази седмица проевропейски партии се наложиха на предсрочните избори в страната, а крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс, която е най-големият противник на присъединяването на двете страни към Шенген, получи девет депутатски места по-малко и най-вероятно няма да участва в бъдещия кабинет.

По-рано тази седмица бе оповестено, че заседанието на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи, насрочено по предварителна програма за 19-20 септември, на което трябваше да бъде разгледан въпросът за разширяването на Шенгенското пространство, е било отложено за октомври.

#Холандия #Шенген #Румъния #Букурещ #Герт Вилдерс #Партията на свободата #Европейския съюз #Брюксел #ЕС #Ян-Кеес де Яхер #Шенгенско споразумение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници