Екокатастрофа, а държавата нехае: Придошлите реки довлачиха острови с отпадъци СНИМКИ

Екокатастрофа, а държавата нехае: Придошлите реки довлачиха острови с отпадъци СНИМКИ
A A+ A++ A

Много голям проблем има у нас след дъждовете, които наводниха доста райони. И не става дума за опасните води, а за хиялдите тонове отпадъци, които реките довлачиха до ВЕЦ-ове из страната. Възможна е екокатастрофа, но това към момента не прави впечатление на институциите.

ЕТО КАКВО НАПИСАХА ПО ТЕМАТА ОТ ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА - "ЗА ЗЕМЯТА":

Придошлите води на река Искър довлякоха цял „остров“ от клони и вплетени в тях отпадъци до ВЕЦ по реката.

Подобно нещо се случи и в Бургаско. Това е, меко казано, екологична катастрофа ❗️, която повдига много важни въпроси за цялото състояние на държавата.

Кой ще поеме отговорността за замърсяването❓

Защо се е стигнало до него❓

Защо институциите не си вършат работата❓

Защо управлението на отпадъците в цялата страна е пълен провал❓

Защо се искат милиони за инсинератори, а не за разделно събиране❓

Защо биоразнообразието в реките ни умира, а в същото време продължават да се строят ВЕЦ❓

Защо има пластмасови бутилки в дерета и речни корита из цялата страна и трябва ли да чакаме дъжда и наводненията „да ги изчистят“❓

Кой спира налагането на депозит върху пластмасовите бутилки❓ (Депозитът в този случай е възстановена парична сума в замяна на върната празна бутилка в магазин, подобно на системата при стъклените бутилки за бира.)

Кога ще видим реално рециклирани строителни материали и повторната им употреба, вместо сегашната гледка на плаващи в реката топлоизолации❓

Настояваме

Министерство на околната среда и водите да се погрижи за опазването на природата чиста и да поеме отговорност за конкретните случаи. Довлечените отпадъци от водите вероятно са се трупали по поречието много дълго време.

През изминалата година внесохме в МОСВ петиция с предложения за допълнително намаляване на пластмасовото замърсяване, подписана от над 19 000 души, но засега конкретен отговор нямаме. 🙄

МОСВ, кога ще има адекватна система за събиране на отпадъци и контрол по спазването ѝ❓

 
 
Отговорът на институциите:
 
Коритата на реките, намиращи се извън урбанизирани територии, не са почиствани от над 30 години, заяви управителят на Софийска област Илиан Тодоров.

Тодоров организира среща с отговорните институции, за да се намери решение на проблема със замърсяването в река Искър, след като обилните валежи и придошлите води натрупаха тонове боклуци на стената на ВЕЦ „Своге“. В разговора участваха още заместник-кметът на Своге Илия Богданов, както и представители на РИОСВ – София и Басейнова дирекция. Поканен бе и екоминистърът Емил Димитров, който не присъства.

„На 22 май 2020 г. изпратих писмо до Министерския съвет, до главния секретар, с което изисквам средства за почистване на речните корита в извън урбанизираните територии, което е мое задължение по Закона за водите. След 3 месеца от там ми отговарят, че няма възможност за финансиране“, посочи още в самото начало Илиан Тодоров.

Той увери, че вече се подготвя ново писмо до Министерски съвет с искане за средства, които да бъдат изразходени целево за почистване на натрупаните отпадъци. По предварителни разчети тяхното премахване ще струва между 200 000 и 220 000 лева.

Паралелно с това Окръжна прокуратура е подела случая и заедно с органите не МВР ще търси виновни за натрупването на боклука през годините.

„Отговорността е обща, въпреки че се пада трудната роля на областния управител“, отбеляза от своя страна Ирена Петкова от РИОСВ-София. Според нея отговорност имат всички общини по поречието на река Искър, които са допуснали натрупването на замърсяване. От друга страна пък кметовете не носят отговорност по закон, ако замърсяването е извън урбанизираните територии.

„Община Своге ще съдейства с всичко“, увери на свой ред зам.-кметът Илия Богданов. Той обаче припомни, че прогнозите за следващите дни също са проблем, защото се очакват ниски температури и замръзвания, които ще пречат на почистването на „подаръка“, както го нарече той, който градът получи от придошлата вода.

#екокатастрофа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »