Продължава борбата с последиците от наводненията в Югозападна България

Продължава борбата с последиците от наводненията в Югозападна България
A A+ A++ A

България се възстановява след водното бедствие. Продължава борбата с последиците от стихията в Югозападна България. Аварийните екипи опитват да  възстановят моста между Хаджидимово и село Блатска, за който премиерът Борисов обеща, че ще е готов до събота. Междувременно пътят Банско – Гоце Делчев беше отворен.

Цял ден аварийните екипи продължиха с укрепването на основите на подкопания път. Река Места продължаваше да сваля нивото си и нови щети върху трасето водите й не нанесоха.

„Към момента приключихме с изграждането на укрепителната стена, сега чакаме валяк да дойде, предстои уплътняване на горния пласт, възстановяване частично на лентата, която е отнесена от свличането на стената, и пускане нормално на движението”, обясни директорът на Областно пътно управление – Благоевград Иван Кунев.

В следобедните часове от Пътното управление спазиха обещанието и движението беше възстановено и в двете ленти. В Благоевградско обаче се появи нов проблем. Кметът Румен Томов обяви, че се спира движението на камиони над 3.5 тона по моста на стария път към село Бараково.

„ Този мост е опасен и се нуждае от спешна реконструкция, за да може да работи и в бъдеще. Моторните превозни средства ще бъдат ограничени в тонажите, които минават през моста. Виждате горе, че асфалтът е компрометиран, това означава, че мостът пропада, което не е добре”, смята той.

 В близките дни общината ще поиска официално от правителството финансова помощ за ремонта. А експерти предупреждават, че понижаването на температурите вероятно ще доведе до замръзнали води в пукнатините на скалите край пътищата, а това може да причини нови срутища и свлачища. Остават високи нивата на реките Искър, Блато, Струма и Места.

Огромно количество битови отпадъци бе донесено от водите на река Искър край ВЕЦ "Своге". От централата твърдят, че за да започне почистването, нивото на прииждащата вода  трябва да спадне още. 

 

#наводнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"