22 години затвор и 16 милиона долара глоба за бившия президент на Южна Корея заради подкуп

22 години затвор и 16 милиона долара глоба за бившия президент на  Южна Корея заради подкуп
A A+ A++ A

Върховният съд на Република Корея реши да потвърди присъдата на бившия президент Пак Кън Хе, според която тя трябва да прекара 20 години в затвора по обвинение в корупция и злоупотреба с власт, съобщава телевизионната и радиокомпания KBS, цитирана от ТАСС.

Общо бившият президент ще трябва да прекара 22 години в затвора, включително две години за незаконно вмешателство в парламентарните избори през 2016 г., когато е оказала помощ на кандидати от управляващата тогава партия „Сенури“.

Пак Кън Хе беше отстранена от власт през март 2017 г. През юли 2018 г. първоинстанционният съд осъди бившия президент на 15 години затвор за подкуп и още пет години за злоупотреба с власт. Тя също е глобена с 18 милиарда вона (около 16 милиона долара).

След това апелативният съд удължи срока на присъдата на 30 години. Впоследствие присъдата беше ревизирана няколко пъти, като премахна част от обвиненията срещу бившия президент. Върховният съд сложи край на делото Пак Кън Хе, тъй като решението му е окончателно и не подлежи на допълнително обжалване.

В същото време председателят на управляващата в страната Демократическа партия “Тобуро” Лий Нак Йонг заяви миналата седмица, че възнамерява да помоли президента Мун Дже Ин да помилва Пак Кън Хе и нейния предшественик Ли Мън Бак, който също излежава 17-годишна присъда по обвинения в корупция. Лий Нак Йънг подчерта, че помилването на бившите държавни глави ще насърчи националното единство.

В същото време социологическите проучвания показват, че мнозинството от гражданите на страната са против тази идея.

#Корея #подкуп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »