Пандемията в развитие: Папата се ваксинира, новият щам стигна Украйна

Пандемията в развитие: Папата се ваксинира, новият щам стигна Украйна
A A+ A++ A

Американските и европейските организации на фармацевтичната индустрия призоваха в сряда правителствата да не удължават сроковете, предписани от разработчиците на ваксини срещу Covid-19, между първата и втората доза, както започна да се прави във Великобритания, за да се справи с настоящия недостиг на ваксини, съобщава агенция MarketWatch.

Правителствата и националните здравни власти трябва "да се придържат към дозировката, която е била оценена в клинични изпитвания", посочиха в съвместно съобщение Европейската федерация и асоциация на производителите на фармацевтичните продукти, Американската организация за биотехнологична индустрия и Организацията на фармацевтичните изследвания и производители на Америка.

Всяка промяна в дозирането или графика "трябва да следва науката и да се основава на прозрачно обсъждане на наличните данни", добавиха те.

По-рано тази година правителството на Обединеното кралство разработи планове за удължаване на интервала между двете дози на кооронавирусната ваксина до 12 седмици срещу минимално изискуемите три седмици, предписани от производителите, което предизвика критики от страна на биотехнологичната компания BioNTech, което е разработчик съвместно с Pfizer на първата одобрена Covid ваксина. Други страни, като Германия, обмислят подобни стъпки.

Световната здравна организация заяви през миналата седмица, че въпреки че се препоръчва "интервал от 21 до 38 дни" между поставянето на двете дози на ваксината, разработена от BioNTech и Pfizer, този срок може да се удължи до 42 дни (шест седмици) поради настоящите "изключителни обстоятелства".

От друга страна, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) заяви на 4-ти януари, че "промени в разрешеното дозиране или графиците ще бъде преждевременно и не се корени солидно на налични доказателства“. Освен ако няма подходящи данни, добави FDA, това би представлявало "значителен риск за общественото здраве".

Европейската агенция по лекарствата също изрази скептицизъм относно удължаването на интервалите между двете дози на коронавирусните ваксини.

Решението на Обединеното кралство, предизвикано от големия скок на случаите на Covid-19 в страната и от амбициозната кампания за ваксиниране, определена от правителството, сега е под обстрела на фармацевтичната индустрия. Това може да увеличи страховете сред обществеността относно рисковете от бърза кампания за ваксинация, с отрицателно въздействие върху доверието към ваксините, което би обезсилило ползата от по-бързото ваксиниране на повече хора.

Реакцията на фармацевтичната индустрия е и начин за предупреждение на правителствата, че разработчиците на ваксини не могат да носят отговорност в бъдеще за инциденти или нежелани странични ефекти по време на кампаниите за ваксинация, които не биха спазвали стриктно препоръчаните дози и графици.

САЩ въвеждат изискване за всички пътници, пристигащи с въздушен транспорт в страната, да представят задължителен негативен резултат от тест за COVID-19 или документ, че вече са прекарали заболяването и са се възстановили от него. Новата мярка влиза в сила от 26 януари, обявиха от външното ни министерство.

Всички пътници трябва да представят отрицателния резултат от теста или съответния документ, че са преболедували COVID-19преди качването си на борда на самолета. Тестът е необходимо да бъде направен до 3 дни (72 часа) преди полета за САЩ, а резултатите могат да бъдат представени на хартиен или електронен носител.

Авиокомпаниите са задължени да отказват превозването на всеки пътник, който не изпълнил тези изисквания. Към момента няма официално съобщение дали необходимият тест е PCR или бърз антигенен тест.

Ирландия изисква PCR тест за коронавирус за влизащите в страната

Ирландия въвежда изискване за представяне на отрицателен резултат от РCR тест за коронавирус за всички граждани, влизащи на територията на страната, считано от 16 януари. Тестът трябва да бъде направен 72 часа преди пътуването.

По информация на посолството ни в Дъблин новата мярка няма да се прилага към международни транспортни работници, включително превозвачи, пилоти и авиационен екипаж, капитани и морски екипаж, както и към децата до 6-годишна възраст.

Според използваната в Ирландия система за оценка на рисковете от коронавирус за тези граждани, които пристигат от „червени“ региони, сред които попада към момента и България, освен изискването за отрицателен PCR тест се прилага и 14-дневна карантина. Тя може да бъде прекратена на 5-ия ден при представяне на нов отрицателен PCR тест. Пътниците, пристигащи от „зелени“ и „оранжеви“ региони, ще могат да се движат свободно в Ирландия след представяне на отрицателен резултат от теста при пристигането си.

Папа Франциск беше ваксиниран срещу новия коронавирус в първия ден на организираната от Ватикана ваксинационна кампания, предаде Франс прес.
 



Според журналисти от аржентинския всекидневник "Насион" и американското йезуитско списание "Америка", които са специалисти по Ватикана и според приятели на папата, 84-годишният Франциск е бил ваксиниран днес при входа на залата за аудиенции "Павел Шести" във Ватикана.

Аржентинското издание твърди, че на папата е била поставена ваксината на Пфайзер/Бионтех, допълва ТАСС.

Светият престол още не е потвърдил тази информация. Говорителят на Ватикана Матео Бруни обаче обяви по-рано днес началото на кампанията за ваксиниране на около 5-те хиляди жители и служители на минидържавата.

В излъчено в неделя вечерта интервю папа Франциск заяви, че противопоставянето на ваксината е "самоубийствен негационизъм" и че трябва да се направи "етичен избор" за защита на живота на другите хора, предаде Франс прес.

Кралят на Норвегия Харалд Пети и кралица Соня получиха първата доза от ваксината срещу коронавируса, съобщи Норвежкото телеграфно бюро, позовавайки се на пресслужбата на кралското семейство.

"Кралската двойка след три седмици ще получи и втората доза от ваксината", уточниха от пресслужбата.

Имунизацията се е провела с препарата, произведен от американската компания "Пфайзер" и германския и партньор "Бионтех".

Ваксинационната кампания срещу коронавируса стартира в Норвегия на 27 декември 2020 година. Първи в страната бяха имунизирани настанените хора в дома за възрастни в столицата Осло.

Досега първата доза от ваксината са получили над 21 хиляди души. На 12 януари в страната пристигна и първата партида от ваксината, разработена от американската компания "Модерна".

Австрийският министър на образованието Хайнц Фасман съобщи днес, че училищата в страната подновяват редовни занятия на 25 януари. Класовете ще бъдат разделени на две групи, които ще ходят на училище последователно в различни дни от седмицата.

На учениците ще бъдат раздадени тестове за самоконтрол, който първоначално ще се правят веднъж седмично, а по-късно два пъти седмично. Остава задължителното носене на маски.

Тройният защитен механизъм - разделянето на класовете, редовното тестване и носенето на маски в училищата - има за цел да увеличи до голяма степен сигурността на учениците в разгара на пандемията.

Новият вариант на коронавируса, който се предава по-лесно и който бе засечен първо във Великобритания, вече е открит и в Унгария, съобщиха здравните власти в Будапеща, предаде Ройтерс. Това става седмица след като страната вдигна забраната върху пътническите полети от Острова.

Правителството на премиера Виктор Орбан миналата седмица продължи частичната карантина, въведена в началото на ноември, до началото на февруари, за да попречи на разпространението на инфекцията. Започна, макар и доста бавно, ваксиниране на населението.

Новият вариант на вируса е бил засечен в проби от трима заразени, съобщи главната здравна инспекторка Сесилия Мюлер. „Беше ясно, че няма как да се избегне появата му и у нас, в Унгария“, каза тя.

Въпреки забелязващия се напоследък спад в броя на активните случаи и на хоспитализираните Мюлер подчерта, че не може да се препоръча разхлабване на действащите ограничения.

До днес в Унгария - страна с 10-милионно население - са регистрирани 345 710 заразени с коронавируса от началото на пандемията и 10 948 смъртни случая. Хоспитализираните с COVID са близо 5000, което е сериозно бреме за здравната система.

#коронавирус #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »