199348 статии       |       400 интервюта       |       1524 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.62918| EUR 1.95583| GBP 2.267|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Правосъдното министерство с пакет от промени за домашното насилие и национален регистър

13 януари 2021, сряда / 15:16; Коментари: 0
Send to Kindle
Правосъдното министерство с пакет от промени за домашното насилие и национален регистър

Правосъдното министерство предвижда редица изменения в Закона за защита от домашното насилие, след като то започна да ескалира заради пандемията, съобщават оттам. Важно е да отбележи, че обект на насилие не са само жени и деца, а и много мъже, които биват физически или психически тормозени.

Ведомството  засега публикува за обществено обсъждане предложенията си за изменения на Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН).

Всички идеи за промени могат да бъдат видени - ТУК

Измененията са продиктувани от необходимостта да се отстранят слабости и пропуски в действащата нормативна база и за изпълнение на препоръките на Европейската комисия и на различни контролни и мониторингови механизми по конвенции на ООН в областта на правата на човека, пишат от МП.

Сред основите цели на законопроекта са разширяване на кръга на лицата, имащи право на защита по реда на ЗЗДН, разширяване на кръга на мерките за защита и определяне на ефективни мерки, както спрямо пострадалите лица, така и спрямо извършителите, както и разширяване на програмите за превенция и на специализираните услуги за защита на лицата, пострадали от домашно насилие.

Най-важното е да се осигуряви бърза, ефективна и адекватна защита и подкрепа на пострадалите от домашно насилие лица и да се оптимизира производството за налагане на мерки за защита от домашното насилие, допълват от пресцентъра на МП.

Приоритет е създаване на национален орган, който да е отговорен за формулирането, прилагането и оценката на политиките и координацията на действията на органите по превенция и защита от домашното насилие. Ще бъде изграден и Централен регистър за случаите на домашно насилие, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани, потърсили помощ и подкрепа.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: