Чудесна Цвети Пиронкова прегази Гаспарян и се класира за основанта схема на Australian Open

Чудесна Цвети Пиронкова прегази Гаспарян и се класира за основанта схема на Australian Open
A A+ A++ A

Спортист №1 на България за 2020 година Цветана Пиронкова се класира за основната схема на Australian Open след успех в два сета - 6:3, 7:5, над 125-тата в света Маргарита Гаспарян. Българката пропусна три мачбола в заключителния гейм, но това не я разколеба и тя постигна напълно заслужена победа, която ѝ осигури място на турнира в Мелбърн.

Пиронкова имаше значително превъзходство при спечелените на първи сервис точки, където регистрира 81% процента ефективност срещу 67% за Гаспарян. Българката бе по-прецизна и при точките си за пробив като реализира 50% от тях (4 от 8), докато нейната опонентка оползотвори 25% от своите шансове (2 от 8). Пиронкова се представи по-добре и на сервис като записа повече асове (5-3) и по-малко двойни грешки (2-6) от рускинята.

Това ще бъде първо участие на Пиронкова на Откритото първенство на Австралия от 2017 г. насам и нейно трето поредно на турнир от Големия шлем. Миналата година пловдивчанката се завърна триумфално в тура като игра на 1/4-финал на US Open, след което достигна до трети кръг на Ролан Гарос.

Началото бе трудно за Пиронкова, която бе изправена пред три поредни точки за пробив още в първия гейм. Българката обаче демонстрира завидно хладнокръвие и успя да избегне опасността, след което спечели гейма. Пиронкова реализира първия пробив в мача след като във втория гейм осъществи обрат от 30-40, а в последствие записа и гейм на нула и поведе убедително с 3-0 в сета.

Гаспарян обаче отговори на предизвикателството на първата ни ракета като значително подобри играта си и също направи серия от три поредни спечелени гейма (два от тях на нула). Това не притесни Пиронкова, която успя да спре устрема на рускинята и си върна водачеството при 4-3.

Българката продължи да доминира и увеличи преднината си на 5-3 след силен осми гейм. В деветия Гаспарян имаше точка за пробив, но тя бе отразена от Пиронкова, а няколко минути по-късно пловдивчанката реализира сетпойнта, до който достигна, и спечели първата част с 6-3.

Противно на развитието на мача вторият сет започна по-добре за Гаспарян. Този път рускинята бе тази, която реализира ранен пробив, след като в първите два гейма даде само две точки на Пиронкова. В третия гейм българката навакса пасив от 15-40 и стигна до брейкпойнт, но не успя да се възползва от открилата се пред нея възможност и Гаспарян поведе с 3-0.

Пиронкова намали изоставането си след гейм на нула, а в петия имаше възможност за пробив. Тя бе отразена от Гаспарян, но родната тенисистка продължи да поставя опонентката си под напрежение и в крайна сметка направи резултата 3-2.

Гаспарян поведе в шестия гейм, но Пиронкова бързо си върна инициативата и реализира четири безответни точки, като по този начин възстанови равенството в сета.

Световната №125 прекъсна серията на българката като триумфира в седмия гейм, но след това Пиронкова спечели осмия на нула и отново възстанови равенството. Българката стигна до две поредни точки за пробив, но за съжаление не успя да реализира нито една от тях и Гаспарян си върна водачеството при 5-4.

Пиронкова обаче успя да обърне развоя на сета като в следващите два гейма даде само две точки на своята опонентка и стигна до много важен пробив, след който поведе с 6-5. В дванадесетия гейм българката осъществи обрат от 15-30 и пред нея се откри първи мачпойнт в срещата, който обаче бе спасен от Гаспарян. В последствие рускинята отрази още две точки за спечелването на мача от страна на Пиронкова, но българката продължи да доминира и при четвъртия си мачбол оформи крайното 6-3, 7-5 в своя полза след 1 час и 26 минути игра.

#Цветана Пиронкова #Australian Open

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »