Избори 2021: ГЕРБ е готова да приеме мобилни урни за лица под карантина

Избори 2021: ГЕРБ е готова да приеме мобилни урни за лица под карантина
A A+ A++ A

Датата на предстоящите парламентарни избори президентът ще определи като ще се ръководи от готовността на партиите и на изборната администрация. Това уточни в хода на днешните консултации с парламентарните партии държавният глава Румен Радев. Той призова със законови промени да се уредят гласуването на карантинираните българи с мобилни избирателни кутии, гласуването по пощата на тези зад граница, както и да се регламентира видеонаблюдение при броенето на бюлетините.

От ГЕРБ определиха част от идеите за неосъществими, други за екзотични.

Началото на политическите консултации при държавния глава с парламентарните партии бе белязано и от спор между председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и Румен Радев.

От ГЕРБ и лично председателят на Народното събрание Цвета Караянчева упрекнаха президента, че води консултации с "несъществени" партии без перспектива да влязат в парламента и че насажда внушения, че вота ще бъде опорочен:

„Разбира се, внушенията, че партия ГЕРБ ще прави изборите и правейки изборите тя ще ги манипулира, ще ги купи, ще прикрие резултатите допълнително бие върху авторитета на институциите. За съжаление, г-н президент, вие също участвате в такова говорене. Има едно координирано усилие за подкопаване на доверието на българските граждани в избирателния процес“, каза Караянчева.

Радев отвърна: „Що се отнася до внушенията, че изборите могат да бъдат манипулирани, това се опровергава само по един начин - с мерките, които се вземат от властите, така че да се гарантира на всички български граждани, че тези избори няма да бъдат опорочени“.

ГЕРБ са готови да направят промени в изборното законодателство, за да се гласува с подвижни урни за лица под карантина.

От идеите на президента управляващата партия приемат единствено законови поправки за гласуването на карантинираните, като членовете на избирателните комисии да бъдат ваксинирани, ако желаят, но отхвърлят вот по пощата от чужбина и видеонаблюдение и излъчване в реално време на броенето на бюлетините в секциите.

Караянчева увери, че депутатите имат възможност да работят извънредно въпреки обявената в публичното пространство дата за изборите 28 март, тъй като мандатът на парламента е до 26 март включително.

При президента от името на ГЕРБ отидоха също председателят на парламентарната група на партията д-р Даниела Дариткова и вицепремиерът Томислав Дончев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви на консултациите, че партията е против идеята за гласуване в два последователни дни. Тя посочи, че БСП е за активна гражданска регистрация, въвеждане на многомандатен избирателен район за българите в чужбина, машинно гласуване и видеонаблюдение.

Нинова заяви на президента: „Ние с вас имаме обща цел - запазвайки здравето на хората да бъдат проведени изборите така, че да гарантират максимална избирателна активност. И това е необходимо не просто на партиите, а на държавата и на България и на държавността. Втората ни цел е чрез тези избори да се промени порочния модел на управление. Трето - изборите да са прозрачни, честни“.

Председателят на БСП каза, че партията не воюва с президента.

Радев отговори: „Аз не искам да разсейвам нищо, понеже никога с госпожа Йотова не сме давали някакъв повод, че имаме особено отношение и някакъв раздор с Българската социалистическа партия (БСП). Напротив, навсякъде където ходим из страната, аз и госпожа Йотова имаме изключително радушно посрещане и открит диалог и комуникации с всички български социалисти“.

Определянето на датата на парламентарните избори ще зависи от готовността на партиите и администрацията да ги организира. Това обяви президента Румен Радев пред председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, който от своя страна призова държавният глава да съобщи критериите, от които ще се ръководи за това решение.

Президентът Радев обясни, че засега няма отговор на много от въпросите, които са поставени в проведените до момента консултации:

„Трябва да се отчетат много фактори и аз ще се постарая по възможно най-бързия начин да дам отговор за датата, но трябва, Вие разбирате сам, това е сложен многофакторен процес, трябва да има минимум брой параметри, на които ние все пак да знаем отговор, който към момента го няма“.

За готовността за изборите председателя на ДПС отбеляза, че има проблем с Изборния кодекс. След като години наред изпълнителната власт не е реализирала свои задължения, сега ги е прехвърлила на Централната избирателна комисия , визирайки покупката на машините за гласуване.

От ДПС биха участвали в дебатите за промени в Изборния кодекс, но по принцип смятат, че моментът е неподходящ, защото вече се води реална предизборна кампания, отбеляза Мустафа Карадайъ.

За възможни промени в Изборния кодекс, поставени на вниманието на политическите партии, лидерът на ДПС подчерта:

„И по време на предизборна кампания пак наново промени в изборните правила и законодателство, мисля че никога не е получавала добра атестация - нито вътре в страната, нито извън страната, няма и да получи. но ние нашите предложения по различни теми, ако някой ги постави на разглеждане в Народното събрание, ние ще дадем нашия принос“.

От "Обединени патриоти“ заявиха, че няма да се отзоват на поканата на държавния глава.

От коалицията отказаха поканата с мотив, че разговорите са безпредметни, след като в публичното пространство се споменава датата 28 март още преди да бъде издаден указът за изборите.

Същевременно във Фейсбук зам.-председателят на ВМРО и съпредседател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов обяви, че партията е против гласуване по пощите и увеличаване на изборните секции в Турция.

Консултациите на държавния глава продължиха с „Воля“ и „Атака“.

Партия "Воля" настоява парламентарните избори да се проведат на 28 март, стана ясно по време на консултациите. Спор възникна между лидера на "Воля" Веселин Марешки и държавния глава относно готовността на държавата за провеждане на изборите.

Над 600 хиляди души са мъртвите души в избирателните списъци, а ГРАО и ЦИК трябва да кажат защо е това разминаване. Това обяви лидерът на партия Атака Волен Сидеров на срещата си с президента в рамките на консултациите с парламентарно представените политически сили.

Сидеров заяви, че датата на изборите трябва да бъде определена, след като бъден направен одит на държавната фирма "Информационно обслужване", която реално извършва преброяването на гласовете на избирателите:

"Не може шефът на ГРАО да казва: Ами не знам, да вдига рамене. Не можеш да не знаеш. Чакай малко. Трябва да бъде притиснат. Държавното акционерно дружество “Информационно обслужване“, хайде да видим там какво става.

Хайде да видим как се броят изборите. Дай да видим какъв софтуер, дай да видим какви компютри купихте за 25 милиона. И оттам вече шефът на ГРАО , ако обича, да излезе пред обществото и да каже защо има тази разлика. НСИ и ЦИК , няма как да има 600 хиляди хора, които ги има и ги няма“.

Румен Радев коментира, че Народното събрание е в състояние да предприеме бързи законодателни промени, както е правило неведнъж:

„И българският парламент може да направи много неща. Аз Ви гарантирам следното - че информацията, която ни предоставите, ние ще я разгледаме задълбочено и там, където намерим основание, ще поставим въпросите, пред които институции се полага“.

#ГЕРБ #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »