Невъзможният избор на една майка - да дари бъбрек на сина или дъщеря си, страдащи от коварна болест

Невъзможният избор на една майка - да дари бъбрек на сина или дъщеря си, страдащи от коварна болест
A A+ A++ A

Майка е изправена пред избор да дари бъбрека си на сина или дъщеря си, които и двамата страдат от едно и също генетично заболяване.

41-годишната Сара Бингам от Нортумбърланд, Великобритания, трябвало да обмисли решението, когато двете й най-големи деца, 20-годишният Ной и 16-годишната Ариел, били диагностицирани с нефронофтиза, състояние, което нарушава бъбречната функция чрез възпаление и белези .

Проблемите започнали през 2016 г. за Ариел, чиято постоянна умора първоначално била обвързана с многото задачи и стрес. През юли същата година тя е откарана в болница със силна болка в стомаха, съобщи Би Би Си .

Тестването разкрило, че бъбреците й са функционирали само с 25% капацитет, който оттогава е намалял до 17%, според The Mirror .

През 2019 г. Ной Бингам бил диагностициран с нефронофтиза, след като се разболял и повърнал кръв, само дни преди да започне да учи астрофизика в университета, добави Би Би Си .

Той също така има гастропареза, състояние, при което стомахът не се изпразва напълно, което е довело до тежка загуба на тегло, според The Sun . Той се нуждае от диализа, от която досега сестра му Ариел не е имала нужда.

Сега и двамата се нуждаят от бъбречна трансплантация, а баща им, 49-годишният Дарил Бингам, не може да дарява, тъй като има различна кръвна група, така че тежкото решение било оставено на г-жа Бингам, добави The Mirror .

Тя казва: "Наистина беше трудно да знам, че и двете ми деца се нуждаят от бъбрек, но аз имах само един, който можех да дам. Беше невероятно трудно решение и никой не може да го направи вместо вас."

„Като майка вие естествено искате да направите всичко възможно, за да спестите на децата си всякаква болка“, продължи тя.

Оттогава двама семейни приятели, които искат да останат анонимни, са подходящи за Ноа Бингам, което означава, че г-жа Бингъм ще може да дари бъбрек си на дъщеря си .

Професор Джон Сайер, консултант нефролог в болница Фрийман в Нюкасъл, където в момента се лекува Ноа, каза пред Insider, че във Великобритания има 100 деца с тази диагноза.

Той добави: „За съжаление диагнозата може да бъде пропусната, така че смятам, че има много повече случаи, които остават недиагностицирани.

"Това е рядко заболяване, но би довело до голяма част от детската бъбречна недостатъчност, обикновено от 13-годишна възраст, но има няколко случая на хора, при които се проявява в края на 20-те години."

Най-малкото дете на семейството, 12-годишният Каспър, който има аутизъм като двамата си по-големи братя и сестри, трябва да бъде тествано за разстройство през февруари.

Педиатричен нефролог от болница Great Ormond Street, каза пред Insider: „Проблемът с [нефронофтиза] е, че е генетично наследено, автозомно-рецесивно състояние. Ако родителите го носят, има шанс всеки четвърти да го получи. "

Наскоро майка им се справи с коледното предизвикателство да изпълнява 12 000 стъпки на ден в продължение на 12 дни за набиране на средства за Kidney Research UK , докато носеше лилава пелерина, цвета на логото на благотворителната организация.

Над 6000 души са в списъка на чакащите за трансплантация във Великобритания, като над NHS отчита 350 смъртни случая през миналата година.

Според Администрацията на здравните ресурси и услуги , 17 души умират всеки ден в очакване на дарение на органи, докато друг човек се добавя към списъка на чакащите на всеки девет минути в САЩ.

#майка #деца #бъбрек

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »