Карадайъ: България вече е в предизборна кампания

Карадайъ: България вече е в предизборна кампания
БГНЕС
A A+ A++ A

„За първи път в условията на пандемия ще правим избори, тези условия предпоставят едно по-различно и много по-отговорно отношение към целия изборен процес от участниците в изборите и всички наблюдатели. В технологично отношение има доста неща, които трябва да се направят от различните органи с власт в държавата, за да можем да гарантираме живота и здравето на българските граждани, както и честни избори“. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите при президента Румен Радев, посветени на организацията на парламентарните избори в условията на пандемия, предаде БГНЕС.

По време на разговора Карадайъ подчерта, че предстоящите избори са важни, защото произведеният резултат от тях трябва мобилизира общата енергия за „едни по-добри времена в нашата Родина“.

По най-дискутираната тема – машинния вот, Карадайъ разкритикува смесването на гласуването едновременно на машини и традиционни хартиени бюлетини, както и ръчното отчитане на изборните резултати между двата вида вот, което, според него, е допълнителна предпоставка за грешки в протоколите, а от там и за още недоверие в изборите.

„Включването на машините би трябва да има една цел – да минимизира недействителните гласове“, посочи Карадайъ и допълни, че машините трябва да целят още намаляване на субективния момент, както и намаляването на грешните в протоколите, за да не „ерозира доверието в резултата от изборите“.

„Освен общите проблеми за всички останали партии, ние имаме и един допълнителен проблем“, посочи лидерът на ДПС за предстоящите избори в условията на пандемия и продължи: „Нашата предизборна кампания се води очи в очи, лице в лице, от врата на врата. По време на кампания не сме разчитали много на медии“.

Карадайъ призова държавният глава „да се чуе неговата логика“ за определяне на датата на изборите.

Председателят на ДПС също изрази мнение, че не е добър сигнал да се отваря Изборният кодекс преди изборите. По думите на Карадайъ вече се намираме в реална предизборна кампания.

Последните промени в ИК бяха наложени без дебат в пандемични условия, припомни той. 



#ДПС #Мустафа Карадайъ #консултации #Румен Радев #Изборен кодекс #машинно гласуване #бюлетини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"