Фандъкова обяви, че наводненията са потопили най-сериозно Нови Искър! Река Струма заля 3 къщи

Фандъкова обяви, че наводненията са потопили най-сериозно Нови Искър! Река Струма заля 3 къщи
A A+ A++ A

Няма бедствено положение и евакуирани хора на нито едно място в столицата. Това каза на извънреден брифинг кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Тя изрази надежда ситуацията да започне да се успокоява и увери, че ще бъде оказана помощ на хората за отводняване на домовете им.

Най-тежка е ситуацията в район „Нови Искър", но няма основание да бъде обявявано бедствено положение на територията на Столична община.

„Като брой наводнените къщи ще се описват в рамките на деня. Най-напред трябва да спаднат нивата на реките. Екипите на пожарната са работили през нощта за издигането на диги в Мировяне и на входа на Мировяне. Има сграда на хоспис, която защитаваме. Екипите на „Аварийна помощ и превенция“ също са работили на място. Днес ще продължат да работят на няколко места. Първата задача е да се отводни участъкът под моста на Курило, за да възстановим движението на автобусите, които все още се движат по обходен маршрут“, допълни Фандъкова.

Междувременно високата вълна, следствие на изпускането на язовир „Студена“ и придошлите съставни реки, вдигна нивото на река Струма с още един метър. Има залети къщи в Благоевград.

Трите къщи, които се намират под кръговото кръстовище на Е-79 и АМ „Струма“, са залети. Въпреки изградената от собствениците ограда, водата е проникнала в дворовете.

Залята е отбивката от Е-79 към село Долно Церово. Въпреки изградената миналата година стена от 50 см, водата я е прехвърлила и е минала от двете страни на жп линията София-Кулата.

Къщите бяха залети за първи път при голямото наводнение от 5 декември 2010 г. Тогава хората от там бяха евакуирани с лодките на рафтърите. Собствениците купиха първата надуваема лодка за спасителни операции на Противопожарната служба в Благоевград.

Река Струма за първи път достига отново същото ниво, както по време на големите наводнения от 4-5 декември 2010 г.

Тази нощ имаше две свлачища на Кресненското дефиле, те бяха своевременно почистени, защото бяха само в едната лента.

При голямото наводнение от 2010 г. беше прекъснат пътя Е-79 при гара Яворов за 15 дни. 

#Нови Искър #наводнение #река Струма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »