Дянков ще вкарва България в Топ 25 на макроикономически стабилните

Дянков ще вкарва България в Топ 25 на макроикономически стабилните
Финансовият министър Симеон Дянков има амбицията през 2013 г. да вкара България сред първите 25 държави в света по макроикономическа стабилност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовият министър Симеон Дянков има амбицията през 2013 г. да вкара България сред първите 25 държави в света по макроикономическа стабилност, става ясно от стенограмата от правителственото заседание в сряда.

В момента страната е на 31-во място сред 144 държави, показа рейтинг на Световния икономически форум за конкурентоспособността на държавите в света, оповестен преди седмица, припомня „Дневник“.

На следващото си заседание на 19 септември министрите ще докладват набелязаните мерки, така че и по останалите 11 критерия, по които световната организация измерва конкурентоспособността, България да отбележи напредък, се вижда от стенограмата.

„Най-важното, което се вижда в последния доклад, е, че ако от 1999 г. България условно се е движила в групата на Румъния, Гърция, сега сме направили доста голям скок и вече сме в групата на Полша, Чехия – Средна Европа, много близо сме до Словения, до Австрия по голяма част от критериите. Въпросът е дали можем да надскочим и тази група в следващата година-две“, казва Симеон Дянков и призовава колегите си да работят по конкретни цели и критерии и да си определят задачи министерство по министерство в областите, по които може да има прогрес.

Симеон Дянков припомня, че от 1999 г., когато България за първи път влиза в класацията на форума, през 2012 г. е най-големият й успех - 62-ро място сред 144 държави.

Министърът подчертава, че класирането на България по критерия „макроикономическа среда“, за която той лично отговаря, е с 15 места по-добро, отколкото през миналата година, а по индикатора „ниво на държавен дълг“ страната е на 20-о място в целия свят.

Вицепремиерът отбелязва и големия напредък в инфраструктурните критерии, където се изкачваме с 11 позиции – от 87-о на 76-о място, както и здравеопазването - 49-о място – със 7 места напред.

В същото време Симеон Дянков посочва, че има критерии, по които има още много какво да се желае, и дава за пример „институции“, където България се представя най-слабо - 108-о място, с 2 места по-добре спрямо 2011 г.

Все пак пояснява, че през 2007 г. по този показател страната е била на 119-о място и обяснява, че причината за това неблагоприятно класиране е неефективната съдебна система, където „имаме най-ниското място от всички страни в Европейския съюз“.

#Симеон Дянков #стенограма #конкурентноспособност #макроикономика #държавен дълг #Министерски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »