ВИДЕО Светът е на нокти! Байдън призова Тръмп и той склони да говори пред американците! Ще пламне ли гражданска война в Щатите?

ВИДЕО Светът е на нокти! Байдън призова Тръмп и той склони да говори пред американците! Ще пламне ли гражданска война в Щатите?
A A+ A++ A

Зад Океана ситуацията продължава да е взривоопасна, а гражданската война виси на косъм. Към този час - 02:00 часа българско време на 7 януари положението в САЩ може да с еопише като много напрегнато. Цял свят е вперил поглед към Щатите. Малко по-рано тази вечер президентът Доналд Тръмп призова привържениците си да се оттеглят, част от тях се съобразиха, но други продължиха с протеста пред Капитолия и Конгреса и явно нямат намерение да прекратяват протестите.

Припомняме, че демонстранти първо обсадиха, а след това нахлуха в Капитолия, за да прекратят процедурата по обявяване на Байдън за държавен глава. Конгресмените бяха евакуирани заради страх от бомбена или терористична атака, а Националната гвардия бе изпратена във Вашингтон. CNN вече потвърди, че има една починала жена, вследствие на прострелване в гърдите при безредиците в коридорите на Капитолия.

„Думите на президента имат значение, независимо колко добър или лош е този президент. В най-добрия случай думите на президент могат да вдъхновят. В най-лошия случай те могат да подстрекават. Затова призовавам президента Тръмп да се появи в национален ефир, за да изпълни клетвата си и да защити Конституцията и да поиска прекратяване на тази обсада “, каза Байдън в обръщение към американците.  "Това не е несъгласие, това са безредици. Тръмп да сложи край на тази обсада", отсече той.

Минути след изявлението му Доналд Тръмп направи своето обръщение.

"Знам, че сте наранени. Изборите ни бяха откраднати и всички го знаят, особено другата страна. Но трябва да си отидете у дома. Трябва да има мир. Не искаме да има ранени. Времената са много трудни. Тези избори бяха откраднати, но не можем да им ги дадем в ръцете. Трябва да има мир. Вървете си у дома мирно.“, призова той.

Генералният секретар на НАТО призова резултатите от президентските избори в САЩ да бъдат уважени. Той определи в Туитър картината от щурма на Капитолия във Вашингтон днес като потресаваща.

Видяното буди дълбока тревога, написа в Туитър председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. Демократичните избори трябва да бъдат уважени и сме сигурни в това, че САЩ ще успеят да защитят правилата и демокрацията, допълни той.

Канадският премиер Джъстин Трюдо каза. "Очевидно сме загрижени и следим ситуацията минута по минута. Мисля, че американските демократични институции са силни и се надяваме скоро всичко да се нормализира."

Външният министър Франсоа-Филип Шампан коментира в "Туитър": "Канада е потресена от ситуацията във Вашингтон. Мирното предаване на властта е от основно значение за демокрацията - трябва да продължи и ще продължи. Следим отблизо развитието и мислите ни са с американския народ."

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви в "Туитър": "Насилието срещу американските институции е сериозна атака срещу демокрацията. Осъждам го. Волята и гласът на американския народ трябва да се зачитат."

Във връзка с настъпили безредици във Вашингтон от българското Министерство на външните работи съветват всички български граждани, намиращи се на територията на Федералния окръг Колумбия, да не излизат навън. Сградите на Конгреса на САЩ на Капитолийския хълм са обект на безредици и са блокирани от полицията. Кметът на Вашингтон Мюриел Баузър със заповед наложи полицейски час в столицата на САЩ от 18 ч. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в САЩ на тел: +1 202 387 0174; +1 202 387 5770; +1 202 483 1386; +1 202 299 0273.

#САЩ #Доналд Тръмп #Джо Байдън #гражданска война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »