НСИ организира най-мащабното статистическо изследване у нас

НСИ организира най-мащабното статистическо изследване у нас
НСИ
A A+ A++ A

Осемнадесетото преброяване на населението и жилищния фонд е най-мащабното статистическо изследване, записано в Националната статистическа програма за 2021 година. Преброяването у нас се провежда в една година с държавите членки на Европейския съюз. Основната му цел е да осигури надеждна и изчерпателна информация за броя и характеристиките на населението и жилищния фонд на страната към 2021 година. Изследването се подготвя от няколко години, а Националният статистически институт е предприел всички необходими мерки за безопасното му протичане въпреки безпрецедентната ситуация с COVID-19. Подготвена е онлайн платформа с електронна карта, която да позволи на гражданите да се преброят онлайн.

Националната статистическа програма за 2021 година включва общо 316 изследвания – както регулярни, провеждани от НСИ и органите на статистиката, така и нови дейности, свързани с националните и европейските приоритети. Програмата се опитва да отговори на засиления обществен интерес към Коронавируса и към социално-икономическите ефекти от извънредното положение и последвалата епидемична обстановка в страната.

Близо 62% от новите изследвания например са върху заетост, пазар на труда, субсидирани работни места. През 2021 г. Националната статистика ще участва в проекти на Европейската комисия като програмата за европейски сравнения 2021 г., наблюдение на работната сила, статистика на доходите и условията на живот.

Всички тези дейности продължават усилията на НСИ да дава навременна и качествена информация, която да подпомогне управлението на кризата с COVID-19. През 2020 година НСИ създаде на своя сайт специална секция, в която бяха публикувани статистически данни, свързани с икономическите и социалните последици от разпространението на вируса.

Направени бяха промени в организацията на някои изследвания и бяха съкратени сроковете за предоставяне на статистическата информация на потребителите. Засили се развитието и използването на редица информационни системи, позволяващи онлайн подаване на данни от отчетните единици и съкращаване на сроковете за производство и разпространение на статистическата информация. За първи път стартира седмично производство и разпространение на данни за общата смъртност в страната. Започнаха две извънредни статистически изследвания: „Дейност и състояние на нефинансовите предприятия в условията на извънредно положение и последвалата епидемична обстановка“ и „Дейност и състояние на местата за настаняване в условията на извънредното положение и епидемична обстановка“.

Институционалният отговор на кризата от страна на НСИ е описан в отчета за изпълнението на Националната статистическа програма и за дейността на института през 2020 година, който също беше приет на днешното заседание на Министерския съвет.

Акценти в отчета са още подготовката за Преброяване на населението и жилищния фонд в Република България; внедряването на Интегрирана система за управление на качеството и сигурността на информацията в НСИ съгласно стандартите ISO 9001 и ISO 27001; участието на България в качеството си на асоцииран член на Комитета по статистика и политики в областта на статистиката на ОИСР в заседание на Бюрото на Статистическия комитет; подготовката на България за трети кръг от Партньорски проверки в рамките на Европейската статистическа система; отбелязване на 140-ата годишнина от създаването на статистическата институция в България.

В отчета се посочва, че през годината са постигнати съществени резултати, свързани с повишаване на качеството на статистическата информация и усъвършенстване на нейното разпространение, както и намаляване на натовареността на респондентите чрез въвеждане на електронни въпросници и разработване на уеббазирани приложения за статистически изследвания в различни статистически области.

 

 

#Преброяване 2021 #НСИ #организация #covid-19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »