Напук на ограниченията: Леденото хоро се състоя, за сефте в Тунджа влезе и жена! Зяпачите са хиляди

Напук на ограниченията: Леденото хоро се състоя, за сефте в Тунджа влезе и жена! Зяпачите са хиляди
A A+ A++ A

Стотици мъже нагазиха във водите на Тунджа в Калофер за традиционния ритуал по спасяването на кръста, и за да изиграят мъжкото хоро на Богоявление. Заради пандемията нямаше официална организация, но много хора се събраха, за да спазят традицията. 

Напук на разпоредбите "леденото хоро" бе изгледано от хиляди, които и в момента се намират по поречието на река Тунджа. Хората са се събрали един до друг, снимат, пият и се забавляват. Как това обаче ще с еотрази на заболеваемостта след няколко дни - ще стане ясно скоро.

Иначе, смелчаците нагазиха в Тунджа, пеейки Ботевата песен "Ти ли си мале тъй жално пела, ти ли си мене три годин клела"

В ледените води за пръв път тази година влезе и жена. Калоферци играят вече за трети път хоро под звуците на песента "Залюбила е Василка".

Органите на реда опитаха да спрат хорото, но то все пак се случи. Кметът на Калофер не влезе в реката, за да не дава пример. 

„Хората ще влязат в реката. Ще си свирят и пеят, но няма да е, както досега. За съжаление, не ми е хубаво, но трябва да го преодолеем. Аз няма да вляза във водата”, каза пред Нова телевизия кметът на Калофер Румен Стоянов преди хорото да започне. 

Призивът към туристите тази година беше да не присъстват заради противоепидемичните мерки. 

"Ей това са истинските българи. Не им пука ни от глоби, ни от Ковид. Велики сте, бъдете живи и здрави. Традицията няма глоби", приветстват ги хората

Малко преди това имаше инцидент между един от участниците и полицията. Той бе изкаран от водата от органите на реда. Мъжът беше само по боксерки и вероятно в нетрезво състояние. Възможно е обаче и да му е прилошало.

ЕТО ГО И МНЕНИЕТО ПО СЛУЧАЯ НА МАРТИН ДИМИТРОВ - ЕДИН ОТ СПОДВИЖНИЦИТЕ НА ХРИСТО ИВАНОВ В ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ:

Вицепремиер Каракачанов, пращящото буре на модерния български патриотизъм, говори абсолютно неверни неща.
Традицията с леденото мъжко хоро не е преживяла "турско", защото просто тогава не е имало такава традиция. Леденото хоро е нова традиция, подобна на мятането на пиратки от терасите, управление на държава от джип и прочее прояви на квази-мъжество. 
 
Очевидно тези ледени танцьори, тези ковчежници на българщината не могат да се сдържат на 6-ти януари сутринта да не треснат по една пърцуца, па после да се бухнат в реката. Ни пандемия, ни забрани могат да ги спрат, защото в крайна сметка ние сме българи и по колективна глупост трудно можем да бъдем победени.
Освен, че говори неверни неща, кооето не е никаква изненада за човек от Държавна Сигурност (не забравяйте откъде идва този "воевода"), вицепремиер Каракачанов подкрепи хорото. Дори и да приемем, че този танц е своеобразен връх в новата ни национална идентичност, подкрепата му от вицепремиер по време на пандемия и рестрикции, е завършен идиотизъм. 
 
Естествено, когато броят на болните след някой и друг ден отново се увеличи, вицепремиер Каракачанов, както и неговото Винету, няма да имат срам да благодарят на лекарите и да пищят наляво и надясно колко много се разчита на медиците.
 
Абсолютно безсрамни популисти.

#ледено хоро #река Тунджа #Калофер #мъжко хоро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »