Сини и червени депутати срещу ГЕРБ заради полета на „Бистришките тигри“

Сини и червени депутати срещу ГЕРБ заради полета на „Бистришките тигри“
Самият министър-председател не взе отношение и наблюдаваше словесната престрелка около Авиоотряд 28, преди да отговори на първия въпрос от парламентарния контрол. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите от лявата и дясната опозиционна партия нападнаха правителството заради скандала с правителствения Авиоотряд 28 в първия парламентарен контрол след лятната ваканция.

Преди месец се разпространи информацията, че правителственият „Еърбъс“ е извършил полет до Варна за контрола между третодивизионните отбори „Витоша“ – Бистрица, и „Чавдар“ – Етрополе.

В първия е картотекиран самият премиер Бойко Борисов, а собственик на втория е депутатът от ГЕРБ Емил Димитров. Според някои публикации в медиите Борисов изгубил игра на карти и трябвало да изпълни едно желание на опонента си Димитров, а желанието било полет на Авиоотряд 28.

По-късно Бойко Борисов се опита да оправдае полета на „Бистришките тигри“ с аргумента, че и други футболни отбори са го ползвали.

Депутатът от Синята коалиция Иван Иванов съобщи в пленарната зала, че е задал въпрос относно скандалните полети, но питането му е било върнато с отговора, че Авиоотряд 28 е юридическо лице, което не е свързано с Министерския съвет.

Според Иванов по такъв начин министър-председателят носи отговорност за провежданата летателна политика на Авиоотряд 28.

Петър Курумбашев от БСП се включи, като заяви, че също е задал този въпрос, но му е бил върнат.

„Аз зададох въпрос дали е законосъобразно да се извършват полетите на „Бистришките тигри“. По тази логика министърът на транспорта не отговаря за БДЖ, защото БДЖ е юридическо лице, различно от правителството“, посочи Петър Курумбашев.

„Кои са тарикатите в тази държава, че министър-председателят е със статут на старши тарикат“, продължи червеният депутат.

След възникналото неловко положение се включи веднага председателят на парламента Цецка Цачева.

„Вие днес надминахте речта на тримата тенори, която беше изпята вчера пред медиите. По отношение на шоуизявите Ви, аз не бих могла да Ви настигна“, обърна се тя към Петър Курумбашев.

Зам.-председателят на парламента Георги Пирински пък обвини Цецка Цачева, че не е изпълнила правилника на Народното събрание, като във връщането на питането на Иван Иванов не е посочила в 3-дневен срок как да промени въпроса си така, че да не нарушава правилника на парламента.

Според него въпросът за това как така този правителствен самолет е извършил полети с футболни отбори е скандален и интересува целия български народ.

„Това демонстрира безпардоност на премира Бойко Борисов, поведението на премиера показва за неговото неразбиране какво е парламентарна държава“, категоричен бе Георги Пирински.

Самият министър-председател не взе отношение и наблюдаваше словесната престрелка, преди да отговори на първия въпрос от парламентарния контрол.

#парламентарен контрол #Цецка Цачева #Георги Пирински #БСП #Петър Курумбашев #Иван Иванов #Синята коалиция #„Бистришките тигри“ #Емил Димитров #ГЕРБ #Бойко Борисов #„Чавдар“ – Етрополе #„Витоша“ – Бистрица #Авиоотряд 28

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"